Реклама / Ads
0| 5235 |06.10.2023 НОВИНИ

Юлия Владимирова за ФрогНюз: Гледаме преди американците едно от най-звездните заглавия - "Клети създания"

.
"Клети създания" е може би най-звездното заглавие на "Синелибри" тази година и мисля, че това е един от най-добрите филми на Йоргос Лантимос, доказан режисьор в голямото световно кино. Този филм печели "Златен лъв" на кинофестивала във Венеция, преди само около месец и е един от големите претенденти за "Оскар". Тук искам да подчертая, че българските зрители ще го гледат на 6 октомври, преди американските, защото в САЩ премиерата на “Клети създания”, ще е чак на 6 декември, това са си два месеца разлика. 
 

Ние изключително много се радваме, че можем да подарим на българската публика, почитателите на киното това заглавие.

 

Това каза за ФрогНюз пиарът на фестивала Юлия Владимирова.

 

Филмът е много интересен. На първо място Ема Стоун прави едни от най-добрите си роли, тя ще бъде претендентка за “Оскар”, самият Йоргос Лантимос бележи връх в своето режисьорско развитие, а самият наратив е вдъхновен от Франкенщайн. 


Историята е изключително красива заснета, има много интересни детайли, красив стил, защото това е една история, която се развива във викторианска Англия, Ема Стоун е облечена в готически костюми. Филмът разказва за учения д-р Годуин, който всъщност е Уилям Дѐфо, той връща от смъртта, съживява героинята на Ема Стоун. Тя е върната към живота, но започват да се случват много странни неща, точно по мотивите на “Франкенщайн”. Предстои да видим филма, няма да издавам прекалено много, Той ще бъде излъчен от 20 октомври по кината в България, обясни пиарът на фесивала. 

 

 

"Тази вечер е откриването на фестивала, с “Клети създания”, ще има червен килим, очакваме пълна зала 1 на НДК, билетите са почти разпродадени, което за нас също е голяма радост, явно след тези години на COVID в изолация и липсата на кино, хората изпитваха голяма нужда за такова. 2023 г се оказа годината на много дългоочаквани заглавия и затова “Синелибри” е с изключително богата програма".


"Не мога да пропусна, че ще представим и новият филм на Мартин Скорсезе, "Убийците на цветната луна", който също е едно от най-качествените ни заглавия. Скорсезе е представител на едно друго време на киното, една ера, която безвъзвратно за жалост си отива. Филмът е с Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо. Една много любопитна история, базирана на книгата на Дейвид Гран. Разбира се няма какво да очакваме, освен перфектна игра от Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо. Филмът е оценен от критиците с най-високи оценки. Всъщност и публиката и критиците са съгласни, че това е един от най-перфектните филми на Мартин Скорсезе изобщо в цялата му филмография", разказа Юлия Владимирова. 

 


"Другият ни по-интересен филм, който предизвиква полюсни реакции е на Роман Полански, тъй като тази година се чества 90 години от рождението му. “Синелибри” редовно показва негови филми, имали сме и откриване с негови филми. Тази година новият му филм е “Дворецът”, който също беше с премиера на кинофестивала във Венеция. Филм, който предизвиква различни реакции, някои от критиците не го одобриха,  други го одобряват. Като цяло Полански е скандален сам по себе си, той е преследван, забранено му е да ходи в САЩ, много кинофестивали също така не желаят да представят негови филми, бива изключван общо взето заради моралните елементи на неговата личност, но каквото и да си говорим, той всъщност е един от най-великите режисьори на киното, едно от най-големите имена на XX в" каза Владимирова.

 

"Каквото и да се говори за “Дворецът”, ние все още не сме го гледали, филмът предизвиква още повече любопитство да видим какво е направил. Той е с Фани Ардан и Мики Рурк. Ще го гледаме на церемонията по награждаването, която е втория голям акцент след откриването. “Синелибри” е с конкурсен характер, имаме международно жури, което ще избере един от най-добрите филми на фестивала тази година. На 20-ти вечерта в Зала 1 на НДК. Тази церемония ще бъде последвана от прожекция на филма “Дворецът"".


"Сред международното ни жури тази година има много специални гости. Тук няма как да не спомена  холивудската звезда Уилям Болдуин, който е един от известните членове на фамилията Болдуин, един от четиримата братя участвал в много култови филми от различни жанрове, легендарен актьор, който от Холивуд идва директно на “Синелибри”. Той е председател на журито, сред него е и Карла Нието, също много известна испанска актриса, Иван Бърнев, който за мен също е световно име, доказа го и с последния си филм „Васил“, за който получава наградата за най-добър актьор на Международния филмов фестивал във Валядолид", обясни пиарът.

 

"Леа Тодоров също ще дойде, която е дъщеря на световноизвестния интелектуалец Цветан Тодоров – философ, литературовед, историк, структуралист и културолог. Тя също така ще представи дебютния си пълнометражен игрален филм, който е посветен на Мария Монтесори - “Новата жена”. Много любопитен филм, който разказва за метода на Мария Монтесори, италианска лекарка от IX в., по какъв начин тя развива своя метод за възпитание и лечение на деца, които имат проблеми. Бруно Розато е последния член на международното жури, който е канадски кастинг режисьор и продуцент".


"Имаме и изключително много гости, буквално след три дни пристига председателят на на Европейската филмова академия Майк Дауни. Той е продуцент на последния филм на Агнешка Холанд, “Зелена граница”, който спечели наградата във “Венеция”, но в момента предизвиква големи скандали в Полша, тъй като Агнешка Холанд е преследвана едва ли не за този филм, защото темата е свързана с бежанцте, и тъй като Полша има консервативно правителство, не харесва начина, по-който страната е представена в този филм. Сега Холанд има големи проблеми с правителството, те дори искат да спрат филма, критикуват го, казват, че Полша е представена по един много манипулативен начин. Филмът всъщност показва как се държат полските и европейските власти по границите. Продуцентът му идва тук и мисля, че може да му се задават много любопитни въпроси". 


"Традиционно фестивалът има своите галавечери, това е нещо, което винаги правим. Това ще са галавечери на различни държави. Ще имаме такава на Ирландия, с прожекция на “Момичето хрътка”, анимационен филм, който е препоръчван и за възрастни и за деца". 

 

"Галавечер на Италия, където ще имаме премиера на документалния филм на Умберто Еко, “Библиотеката на света”, филм чрез който виждаме света на едни от най-страстните колекционери на книги". 


"Имаме и една много важна и специална прожекция - „Процесът“, френско-западногерманско-италиански филм от 1962 година на режисьора Орсън Уелс. Тази годината мотото на “Синелибри” е Метаморфоози, защото честваме 140 години от рождението на Франц Кафка. Ще представим този филм на 14 октомври в Дома на киното".


"Галавечерта на Испания е много интересна, с един страхотен филм, който препоръчвам - “Истории, които не са за разказване”, сподели Юлия Владимирова. 

 

Цялата програма на фестивала "Синелибри" можете да видите тук.

 

Разговаря Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4407 |06.10.2023 Орбан: Споразумение за миграцията е невъзможно . 16| 4529 |06.10.2023 Министър Тагарев покани протестиращите миньори на работа в армията . 42| 8569 |06.10.2023 Володимир Зеленски: Ще бъда честен, Москва смята да нахлуе в балтийските държави до 2028 г. . 12| 5277 |06.10.2023 Елисавета Белобрадова: София е абсолютно съсипан град, г-н Хекимян

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads