Реклама / Ads
4| 4938 |08.07.2020 НОВИНИ

Юрист: КС отдавна се произнесе за събирането на глоби по границата. Въведоха го ”по терлици”

.
Иван Тодоров Източник: БГНЕС
Конституционният съд се произнесе преди време, че не може да се ограничава правото на пътуване на български граждани за неплатени задължения към държавата. Въпреки това същият механизъм е въведен отново. Това е възмутително.
 

Това заяви пред БНР адвокат Иван Тодоров.

 

Според юриста въпросните спорни ограничения са въведени “по терлици” - дадени са били указания на полицейските органи. Но мярката влиза в директен разрез с европейското право и заложеното в Договора за функционирането на Европейския съюз свободно движение на граждани.

 

“Контролните органи имат право при спиране на превозно средство в страната да предприемат такива мерки, но не и по границата. Там се ограничава правото на свободно придвижване. Това се прилага с нареждане, без да е публикувано каквото и да било в Държавен вестник”, отсече още адв. Тодоров.

 

“Това е само израз на безсилието за събирането на глобите. Не трябва безсилието да се превръща в ограничаване на правата на хората", заяви още юристът.

 

Пострадала от граничните проверки за неплатени глоби за нарушения на пътя е завела три дела срещу разпореждането на МВР към граничните полицаи на сухопътните ни граници. Чрез адвокатско дружество жалби са подадени до Върховния административен съд, Административен съд - София-град и Административен съд - Благоевград. Адвокат Тодоров обясни:

 

"Първо се предявява иск срещу самото Министерство на вътрешните работи да се преустанови това действие, второто - незаконосъобразните действия в конкретния район, в случая на ГКПП "Кулата", да не могат да се извършват, третото нещо - смятаме, че самото Министерство е издало един нищожен административен акт, като е наредило на граничните органи да извършват тези проверки точно на границата, т.е. да препятстват излизането на българските граждани в чужбина".

 

Иван Тодор изрази очакване, че самото завеждане на тези дела ще накара контролните органи да спрат събирането на неплатени задължения на границите и коментира, че на същия принцип на границата държавата може да си търси невзетото за данък сгради и такса смет, например.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6317 |07.07.2020 Конституционният съд ще се произнесе за имунитета на президента Радев . 6| 5187 |28.06.2020 Съдът ще се произнесе за Дянков, Прокопиев и Трайков по делото „EVN” . 11| 9065 |22.06.2020 Страхил Делийски: В поведението на Борисов отдавна няма нищо политическо . 3| 5686 |10.06.2020 Юрист: Предстои национализация на „спящите акции“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads