Реклама / Ads
3| 5412 |20.06.2020 НОВИНИ

Ивайло Дичев: Добре е да се категоризират университетите на изследователски и преподавателски

.
Ивайло Дичев
На вниманието на стратезите. Добре е да се категоризират университетите на изследователски и преподавателски (макар трудно да си представям силата, която ще го прави). Според мен трябва и да има трета категория - учебни заведения, които не отговарят на минималните стандарти и продължават да се толерират без гаранции на държавата, като частни бизнеси.
 

Голям проблем обаче е отношението между бакалавърски и магистърски програми. Вторите бяха създадени хаотично, уж на пазарен принцип, като всеки по-абициозен преподавател си измисли програма. В СУ сега те са повече от бакалавърските, което е абсурд.


1. Проблемът е в това, че магистърската програма съдържа противоречие: от една страна тя е практически ориентирана, от друга - необходима стъпка към докторантурата. Би трябвало всяка бакалавърска програма да има по една магистърска, която задълбочава и развива направлението с оглед по-нататъшна научна работа на завършилите я. Такива програми могат и да са първа степен на самата докторантура (както беше във Франция с DEA). Пример, да кажем за социология - приложна програма по маркетинг от една страна, социални науки, може би съвместно с други катедри - от друга.


2. Идеята (англосаксонска?) на Болонската тристепенна система е надграждането - студентът следва едно, после друго, после трето според жизнената си траектория. Например завършва математика, после записва антропология, после се насочва към журналистиката. Вероятно за някои силни и мотивирани личности това е шанс, но в общия случай води до хаос. Става така, че магистрите, които идват в нашите програми от други специалности трябва да почнат да усвояват дисциплината от А и Б. Преди време опитвахме да правим приемни изпити и курсове за наваксване, но при хаотичната пазарна конкуренция това отблъскваше "клиентитие" и се отказахме. Сега на практика нивото на бакалаврите и по-високо от това на магистрите! Наместо надграждане се случва разпръскване на усилията. Твърде много отиде махалото към избора и пазара, май дойде време за по-строги рамки.


Впрочем много от магистрите се записват заради преживяването - имат си отдавна професия, но искат пак да побъдат студенти.

 

Ивайло Дичев, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6527 |18.06.2020 Искрен Веселинов: За нас не е добре думите на ДПС да се приемат за чиста монета . 25| 13340 |17.06.2020 Ивайло Мирчев събра ”бисерите” на премиера . 13| 10894 |16.06.2020 Ивайло Мирчев: Опитахме да преминем през бариерата в Росенец, която Доган незаконно е поставил . 8| 5127 |13.06.2020 Кирил Добрев: Основна задача в политиката е да търсиш единство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads