Реклама / Ads
5| 2421 |11.07.2024 НОВИНИ

Ивайло Иванов: Връщане на Тръмп в Белия дом втриса НАТО

.
Ивайло Иванов Източник: БНР
"Това, което седи като някаква сянка над срещата на върха на НАТО, са предстоящите избори за президент в САЩ и в частност евентуалното връщане на Тръмп, имайки предвид принципната негова скептична позиция към НАТО, както и част от неговите изявления в сегашната предизборна кампания. Това е основното безпокойство от гледна точка на бъдещето на НАТО, а не на някакви неща, които са свързани пряко с работата на Алианса".
 

По думите му в НАТО има проблеми и разногласия по отделни теми, но "това не трябва да ни притеснява, защото Алиансът през цялото си съществуване е успявал винаги да намери съвместно решение за проблемите, включително и когато те са били изключително тежки. В тона е силата на тази организация, не толкова нейните военни способности, не че те не са важни. Силата на НАТО се крие в политическия диалог между страните членки и в способността те да разговарят открито и да обсъждат противоречията, които имат помежду си и в крайна сметка да преодоляват тези противоречия".

 

Ивайло Иванов подчерта, че никой не е очаквал, включително и Украйна, че на срещата във Вашингтон тя ще получи покана за членство в НАТО:

 

"В декларацията на лидерите на страните от НАТО има препотвърждаване на приемането на Украйна в Алианса като необратимо. Но очевидно, че подходящите условия за това ще са, когато войната бъде прекратена. В противен случай, ако страната бъде присъединена в по-ранен период, това би вкарало НАТО във война с Русия. Нещо, което никой в Алианса не желае, а и самата Украйна не желае пряк сблъсък между НАТО и Русия. Затова и очакванията на Киев са доста умерени за това, което може да се получи".

 

Важно беше да се демонстрират конкретни стъпки, а не празни обещания - както беше през 2008 година, посочи още Иванов.

"Назначаването на представител на НАТО, който ще бъде в Украйна, който ще се фокусира в по-дългосрочен аспект как Украйна да развие своите военни способности, за да бъдат те интегрирани с тези на НАТО, е демонстрация за това, че присъединяването на страната към Алианса е процес, който продължава с бавни стъпки, но наистина е необратим, както е записано в декларацията".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2294 |11.07.2024 България, Румъния и Гърция създават коридор за военна мобилност . 1| 6820 |11.07.2024 Джин с тоник и Мохито - коктейли №1 по морето, родени са в Индия и Куба . 2| 2642 |11.07.2024 Прокурорът по "Осемте джуджета" и Нико Тупарев го "заточват" в Смолян . 9| 8941 |11.07.2024 Кой крие и търгува с българските тайни, а с българите се държи като с олигофрени?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads