Реклама / Ads
5| 5282 |11.10.2020 НОВИНИ

Ивайло Калфин: Социалната система е чувал с много кръпки

.
Ивайло Калфин
В социалната сфера трябва да се пренаредят въобще приоритетите. Тя е чувал с много кръпки – давано е на всеки по малко и в крайна сметка никой не получава от социалната система това, от което има нужда.
 

Това коментира пред БНР Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, бивш социален и външен министър и евродепутат. 

 

Относно анонсираното от управляващите увеличение на социални плащания за догодина Калфин коментира, че „всички пари, които се налеят допълнително в публични услуги, са добре дошли“, защото имаме най-лошите публични услуги в целия Европейски съюз.

 

„Тук има едно голямо „но“ – тези пари очевидно е, че няма да дойдат от по-високи данъци, ще дойдат от спестявания. Какви са тези спестявания? Виждаме всяка година как декември се харчат между 1.5 и 2 милиарда лева в рамките на няколко седмици. На практика правителството стиска кранчето и го затваря цяла година (и към момента бюджетът е събрал повече пари, отколкото е похарчил, и това е в разгара на кризата с коронавируса), за да може ноември, декември, януари да харчи свободно и без много парламентарен контрол. Тези пари ги обещават. Големият въпрос за мен е дали това са добре похарчени средства.“, каза още Калфин.

 

Според Калфин много по-добре е вместо да се раздават детски надбавки на калпак, тези пари да отидат „там, където е концентрирана бедността“, защото 40 лева са едно за човек с доход 600 лева и друго за този с доход от 6 хиляди лева. Същото по думите му се отнася и за 50-те лева на пенсионерите.

 

„Те идват като някакво благодеяние. Това са хора, които са си заработили пенсиите. Ако искаш да спазваш пенсионния модел, трябва да се отчитат две условия – кой колко дълго се е осигурявал и каква сума е внасял. С всички тези изменения – с по 50-те лева сега, с вдигането на минималната пенсия, с това, което се предвижда за догодина – увеличаване на едни пенсии с 5%, а на други с 10%  изцяло се разрушава нормалния пенсионен модел. Оттук нататък стои въпросът кой точно и какъв стимул ще има да се пенсионира, след като пенсията е въпрос на решение на някое правителство някой ден“, коментира бившият социален министър.  

 

„Това е изцяло предизборно – целта е да се купят гласове, да се купят хора, да се каже – вижте колко много пари даваме. Това е с цената на още по-голямо обезсмисляне на нормалните системи, които искаме да функционират в една държава. С 50 лева или с 40 лева детски няма да се реши нито един проблем, но ще се създадат много проблеми в логиката на публичните финанси и доверието на хората в тях“, смята Ивайло Калфин.

 

Резолюцията за върховенството на закона е много остра към България и поставя въпроси, които не се поставят даже на страни-кандидатки. Тази резолюция, който и да управлява България, ще тежи на държавата ни дълго време, подчерта Калфин.

„ЕС няма силни инструменти да ни реши проблемите, както много българи очакват, но пък вижда всичко и може да даде добра оценка какво се случва в България. В случая тази оценка е много негативна.“, допълни още той.


Показателно според Калфин е, че големите политически групи, с изключение на тази на ЕНП, в която членува ГЕРБ, са подкрепили резолюцията. „Тя не мина „на косъм“ или с няколко гласа разлика. Това е мнението на институция за България и то важна европейска институция. Очаквам години напред да ни припомнят текстовете от нея, който и да управлява България.“

 

България е стигматизирана като проблемна страна и всяко правителство се опитва да излезе от тази стигма. С една подобна резолюция страната ни се връща много назад, отбеляза още Ивайло Калфин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5034 |02.10.2020 Ивайло Калфин: Физиономията на България навън не е добра . 20| 5768 |13.09.2020 Ивайло Калфин: все по-често ще виждаме България в негативна светлина в институциите на ЕС . 26| 6530 |11.09.2020 Мартин Димитров: Борисов се превърна в нещо като Фейсбук-Ивайло: селски цар от свински тип . 8| 6130 |10.09.2020 Ивайло Дичев: Полезният ход на Борисов е да подготви оттеглянето си от властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads