Реклама / Ads
0| 3034 |20.01.2023 НОВИНИ

Ивайло Попов: Мерките срещу мръсния въздух в София са недостатъчни

.
От Сдружение ”За Земята” твърдят, че Столичната община не е разгледала различни сценарии със съответните анализи, свързани с ограничаването на вредните емисии.
 

Граждани и Сдружение "За Земята" обжалват в съда наредбата на Столична община за въвеждане на зони с ниски емисии. Мерките са изключително неамбициозни, коментира пред БНР Ивайло Попов от екип "Въздух" на сдружението. Според него: "Зоната с ниски емисии беше приета в края на миналата година, но първите мерки, които предвижда, ще настъпят в края на годината, когато в т.нар. голям ринг ще бъдат забранени най-старите автомобили. После започват автомобили във все по-високи групи да попадат, постепенно. Така поетапно ще бъдат ограничени редица автомобили."


По-големият замърсител по отношение на фините прахови частици е битовото отопление на твърдо гориво. През 2025 г. в някои райони то ще бъде забранено, а през 2029 г. това ще важи за цялата територия на общината. Ограниченията през 2025 г. ще намалят емисиите само със 72 тона на година, поясни Ивайло Попов. Според него целият ефект се очаква до 2029-ра година.

 

Според Попов е трябвало "с възможно най-малко ограничения да се постигне възможно най-голям ефект", но това по думите му не е факт. Столичната община не разгледа различни сценарии, с анализи, отправи критики Попов: "Видяхме по-скоро обратен процес. Обърнаха подхода. Бяха избрани варианти и на база на тях бяха направени някакви анализи." Той посочи, че през цялото време на практика коли на по 18-20 години ще могат да се движат в центъра. Един 18-годишен дизел, или 20-годишен дизел замърсява доста въздуха."


Наредбата ще действа, обжалването няма да спре действието ѝ, уточни Ивайло Попов и обобщи, че преобладаващият обществен интерес е здравето на хората.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3760 |15.01.2023 Ивайло Мирчев: Скандалът с терориста и Nexo бяха дирижирани, за да е сигурно, че третият мандат няма да е в ДБ . 5| 4130 |11.01.2023 Ивайло Мирчев, ДБ: Решението - технически кабинет с пет задачи . 6| 4288 |10.01.2023 Ивайло Цветков - Нойзи: Разковничето на ситуацията е в парите по Плана за възстановяване и устойчивост . 2| 3343 |10.01.2023 Политологът Ивайло Динев: Съперниците преговарят, враговете отиват на нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads