Реклама / Ads
12| 8541 |08.01.2020 НОВИНИ

Иван Гавалюгов: Структурата на ГЕРБ в Ботевград е отдадена на концесия на Валентин Златев

.
Иван Гавалюгов
Явно съм неудобно на г-н Златев, бил той Валентин или Васил. Учудвам се, че те са опрели до печалбата от един ВЕЦ. Когато обществения интерес е накърнен, частният трябва да отстъпи. Структурата на ГЕРБ в Ботевград е отдадена на концесия на Валентин Златев.
 

Това каза Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком и допълни: "Функционерите там се назначават от него. Депутатът Тимчев, който има за основно занимание да пуска сигнали срещу мен, е негов близък и доверен човек, съпругата му работи в имението му, в което няма нищо лошо."  По думите му той няма проблеми с централата на ГЕРБ.

 

„Не е никакъв проблем да бъда отстранен, не съм абониран за кметския стол. Истинският конфликт на интереси е как да се ползва водата от язовир Бебреш, има частен и обществен интерес. Аз като кмет защитавам обществения интерес, заради това съм неудобен.“, обяви кметът.

 

Силно се надавам на промяна. Ако някой възприеме този пример на свободомислие и свобододействие ще е добре за всички.

 

Относно днешните изявления на Валентин Златев, кметът на Ботевград обясни, че от 1 април 2013 г. оператор на язовир Бебреш е ВиК София.  "Данните, с които аз разполагам показват, че през 2017 г. са инкасирани 1 милион и 180 хиляди, през 2018 г.  1 милион и 287 хиляди. Не разбрах от къде са тези 9 милиона кубични метра, които коментира г-н Златев.", каза той.  По думите му се използват и други водни източници, които захранват града, а не е само от язовир Бебреш.

 

"Г-н Златев вероятно визира едни стари водоизточници, които отдаван не се използват,   Ботевград не използва тези съоръжения вече 30 години.", поясни Гавалюгов.

 

На въпроса от какво е изнервен Валентин Златев, кметът на Ботевград отговори, че става дума за конфликт на интереси. „Агрохол“, който е собственост на бащата на Валентин Златев, е собственик на ВЕЦ-а, но информацията е, че той  не работи отдаван.

 

"Имам официални данни, че този ВЕЦ е работил през май и юни 2019 г., за по 7 дни, извън обхвата на разрешителното, което има. Нивото на водата в язовира е било под нивото на разрешителното и двата пъти. Констатацията на „Напоителни системи“ е, че проблема с водата е заради работата на ВЕЦ-а.", заяви Гавалюгов.

 

Той обясни още, че  през 1987 г. е пуснат в експлоатация язовир Бебреш, но от тогава той се използва и за питейно-битови нужди, след преминаване през пречиствателна станция. По думите му, слез кризата през 2016 г. прокуратурата е направила проверки, влязла е в дружествата и е констатирала, че няма нарушения. "Тогава пак имаше сигнали, че водата не се пречиства.", какза кметът, визирайки твърдението на Златев, че водата, подавана за питейни нужди към Ботевград не минава през пречиствателна станция.

 

Гавалюгов разясни и казуса обвиненията към него за конфликт на интереси. По думите му той произлиза от това, че преди да стана кмет е бил два мандата общински съветник с частен бизнес. „Никога не съм си пестял критиките срещу тогавашния кмет Георги Георгиев. Това разбира се, не му харесваше и той реши да ме уязви чрез проверки на моя бизнес, който е свързан с интернет. Налице са редица констативни протоколи, които не констатират никакви нарушения, но служителите на общината са принудени да подпишат констативен протокол, с невярно съдържание, за да бъде спряна мрежата, която е изградена от мен. Кметът така и не издаде заповед за премахване на мрежата, защото му е ясно, че тя ще падне в съда. През 2015 г., когато аз ставам кмет, трябваше да се реши казусът - или да се прекрати проверката или да стигне до съд, който да констира, че няма нарушение. Моя грешка е, че аз съм пописал заповедите за прекратяване на проверката, без да съобразя, че това в бъдеще ще доведе до конфликт на интереси. Можел съм да прехвърля тази отговорност на друго упълномощено лице.  РДНСК констатира, че всичко е законно, ДНСК провери също и констатира същото. Тимчев не бе доволен и директно поиска от Сотир Цацаров да бъдат обявени за нищожни самите разрешителни за строеж. Това е цялата сага с конфликтът на интереси.“

 

Г-жа Ангелкова подаде жалба  пред ОИК за избора ми за кмет, но в понеделник я оттегли. Веднага след това се появи жалба от бившия кмет г-н Георгиев.

 

Гавалюгов сподели още, че Ботевград не е получил никакви средства от разпределяните излишъци от Министерски съвет. По думите му общината кандидатства четири години, но без резултат. Кметът каза оше, че възприемам като санкция не получаването на финансиране за важни за града проекти. Според него това е наследена практика от предходни правителства и е  необходима  законодателна промяна, която да гарантира равни възможности на всички, а не само за кметовете на ГЕРБ.

 

„Трябва да си вземем поуки от знаците на природата. Националният ресурс би било добре да се насочи не само към магистрали и пътища, но и към ВиК сектора. Не че пътищата не са важни, но този сектор има нужда от помощ. Има сериозен финансов ресурс и в оперативните програми, но там има известно забавяне.“, каза в заключение Гавалюгов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4731 |08.01.2020 Деница Сачева: Домовете за възрастни хора с деменция дългосрочно подлежат на закриване . 4| 6028 |08.01.2020 Нови неясноти с доказателствата по делото ”Иванчева” . 1| 3897 |08.01.2020 Заседание на Апелативният спецсъд срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров . 0| 4432 |07.01.2020 На Ивановден църквата почита паметта на Св. Йоан Кръстител

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads