Реклама / Ads
4| 6022 |08.01.2020 НОВИНИ

Нови неясноти с доказателствата по делото ”Иванчева”

.
Дасислава Иванчева
Тефтерчето на Иванчева отново стана повод за разногласия в съда. На проведеното днес поредно заседание в Апелативния специализиран съд по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет Петко Дюлгеров избухнаха спорове за поредната експертиза за писанията в тефтерчето.
 

След няколко часа обсъждания днес, съдът все пак прие спорна графологична експертиза, според която в добилото популярност тефтерче на Иванчева са записани суми, като експертите смятат, че почеркът е на Петко Дюлгеров. Това е доста странно, защото графолозите Сашо Атанасов, Даниела Апостолова и Илия Илия са автори на анализ на тефтерчето по време на първата съдебна инстанция. Тогава те са били на мнение, че не може да се установи категорично кой е дописвал цифрите. Сега на втора инстанция, същите графолози, вече са категорични този човек е Петко Дюлгеров. Адвокатите на Дюлгеров обаче оспориха твърдението, аргументирайки се с противоречията на самите експерти, които не са категорични дори за датата и произхода на документа, въз основа на който са направили заключенията си. Тефтерчето е едно от важните веществени доказателства по делото, на което разчита прокуратурата. Обвинението смята, че в него Иванчева е изчислявала застроената площ и подкупа, който да поиска от главния свидетел по делото строителния предприемач Александър Ваклин. Числата в тефтерчето на Иванчева са записани през 2018 г. Според адвокатите и с просто око се вижда разликата между писаното в тефтерчето.

 

Въпросът бе спорен още на първа инстанция, а днес пред съда Десислава Иванчева заяви, че тефтерчето е компрометирано като доказателство, тъй като по време на разследването до него са имали достъп много хора в следствието. Това означава, че това е поредното доказателство на прокуратурата, което губи стойност. Въпреки това съдът прие заключението на експертите. На следващото заседание тримата подсъдими ще трява да дават  обяснения по въпроса. След това ще започнат заключителните пледоарии.

 

Припомняме, че тримата подсъдими бяха признати за виновни на първа инстанция и получиха присъди от 20 г. затвор за Иванчева, 15 г. за Петрова и 12 г. за Дюлгеров за поискан подкуп от 187 500 евро от строителния предприемач Александър Ваклин. По време на процеса, Дюлгеров обяви, че се отказва от показанията си, защото бил притискан от прокуратурата.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 13325 |08.01.2020 КПКОНПИ си поръчва 27 чисто нови коли за 1 280 496 лв. . 4| 4320 |04.01.2020 ”Вог” в Италия се отказа от снимки в новия си брой . 6| 4449 |03.01.2020 Есмаил Гаани e новият командващ силите ”Ал Кудс” . 20| 21563 |31.12.2019 Хит в МВР: Новият ректор на Полицейската академия “взриви” служителите с иновативен подпис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads