Реклама / Ads
5| 9225 |05.02.2019 НОВИНИ

Иван Гешев с бисери на делото КТБ: Хората след Освобождението били неграмотни, прокуратурата пишела „Война и мир“

.
В залата по изключение бяха допуснати камери заради присъствието на Иван Гешев Източник: Фрог нюз
Поредното заседание на мегаделото КТБ започна със спорове дали прокуратурата да продължи с четене на обвинителния акт или да изготви само доклад. В залата се явиха четирима държавни обвинители, предвождани от зам.-главния прокурор Иван Гешев. Именно за това по изключение в залата бяха допуснати и камери.
 

Припомняме, че наскоро бе извършена промяна в НПК, според която обвинението вече няма да има задължението да чете цялото обвинение. Гешев даде озадачаващо обяснение, че четенето на обвинителния акт е прието след Освобождението, тъй като голяма част от населението били неграмотни. Също така допълни, че прокуратурата не изпитва огромна радост от факта, че трябвало няколко пъти да напише „Война и мир“, но такива били изискванията по закон. Заподозря защитниците, че протакат делото, защото искат да се смени политическата обстановка, надявайки се това да им помогне. Съзря и политически причини, но този път в Сърбия, за това, че банкера Цветан Василев не е екстрадиран.

 

Защитниците настояха делото да продължи с четене на обвинителния акт, като изложиха пред съда различни аргументи. Един от тях попита съдът дали може да си избере, дали да спазва закона, каквото се налага в момента да направи заради липсата на яснота как трябва да продължи делото. Припомнено бе, че четенето е започнало на 5 май 2018 година и няма яснота какво се случва с направеното до момента по делото -с решенията и становищата на съда ,взети до момента. Друг от адвокатите попита, дали след като не се чете обвинението, няма да се чете и присъдата. Сред аргументите бе, че по този начин се нарушава принципа на равнопоставеност, защото за част от обвиняемите е четен обвинителния кт, а за други ще има само доклад. Всички се позоваха на чл. 3 от НК, който посочва, че става въпрос за предстоящи съдебни дела, а това дело не е такова.


Изтъкнаха, че ако всичко започне отначало, това ще е грубо процесуално нарушение, защото нормата на закона ще бъде приложена с регресивно действие. Освен това ще бъде нарушен принципа на публичност, който дори е заложен в конвенцията по правата на човека. Адвокати изказаха мнение, че законодателят поставя съда в изключително неизгодна позиция и дори на съдия Петрова и предстои изпит с вземане на решение как да продължи делото, защото се налага тя да тълкува закона, а не да го прилага. Адвокат напомни, че в началото на делото съдията е казала, че четенето на обвинителния  акт е най-тържествената част от едно съдебно дело и дори призова  всички да бъдат прави по време на четенето.

 

До момента са минали над 40 заседания, в които обвинителният акт е четен. Изчетени са почти 8000 страници от общо 10 000. Очакваше се четенето да приключи в края на април и началото на май.

 

Съдът се оттегли на размисъл, за да реши как ще продължи делото. Пред журналисти Гешев уточни, че прокуратурата е получила сигнала на Елена Йончева за "Ларгото", като документите били разписани от Корнелия Нинова. Обяви, още, че няма да пречи на политическите амбиции на Евгени Банева да се кандидатира за евродепутат.

 

Очаквайте подробности!

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3918 |04.02.2019 МОСВ: Няма опасност от преливане на реки и язовири . 5| 4575 |04.02.2019 Иван Нейков: Хиляди българи не искат да работят, издържат ги близки . 2| 6846 |31.01.2019 Колко ще струват на България традиционните пресконференции на Иван Гешев?* . 3| 4532 |25.01.2019 Христо Иванов: Скандалите с даването на гражданство у нас са пречка за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads