Реклама / Ads
10| 7811 |23.01.2022 НОВИНИ

Иван Гешев е в Турция, може да финтира изслушването в Европарламента за кюлчетата

.
Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев замина за Турция по покана на своя колега Бекир Шахин, за да разгледа новата сграда на турското държавно обвинение в Анкара.
 

"Основен акцент в разговорите между ръководствата на прокуратурите на двете съседни страни ще бъде продължаване на отличното сътрудничество по наказателноправни въпроси, сферата на антитероризма, както и противодействието срещу трансграничната организирана престъпност и борбата с нелегалната миграция", пише в прессъобщението на българската прокуратура.

 

Главният прокурор на Върховния касационен съд (както е пълната титла на домакина) Бекир Шахин бе избран от президента Реджеп Ердоган на 4 юни 2020 г. измежду предложените му няколко кандидати, излъчени от общото събрание на съдиите и прокурорите на Върховния касационен съд.

 

Пак днес българската евродепутатка социалистка Елена Йочева съобщи , че Иван Гешев трябва да отиде на изслушване в Европейския парламент на 27 януари заедно с премиера Кирил Петков и министрите на правосъдието Надежда Йорданова (ДБ) и на културата Атанас Атанасов (ПП).

 

Те ще бъдат изслушани от Групата за заблюдение на демокрацията, върховенството и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, наричана още Мониторингова група. Елена Йончева е единственият член от България на тази група.

 

Изслушването е изключително важно, тъй като е част от по-голямото наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона, изтъква Йончева. В дискусията ще се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.

 

Мониторинговата група ще зададе конкретни въпроси - дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4347 |21.01.2022 Христо Иванов: Мотивите за оставката на Иван Гешев са на лице . 23| 27204 |21.01.2022 Отговор на въпроса: ”Защо трябва да бъдат махнати и съдени Гешев и Цацаров?” . 32| 3300 |21.01.2022 Христо Иванов: Няма да се поддаваме на руска провокация . 12| 5115 |21.01.2022 Йорданова: От прокуратурата се замитат определени случаи. Гешев трябва да носи отговорност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads