Реклама / Ads
4| 3371 |06.01.2022 НОВИНИ

Иван Хиновски: 35% може да падне цената на отоплението с азерски газ

.
Иван Хиновски Източник: стопкадър, Nova News
35% може да падне цената на отоплението с азерски газ. Газопроводът Гърция - България е втората външна връзка на българската газопреносна система, освен "Турски поток". Неговата концепция и стратегия е да се разнообразяват доставките на газ, по алтернативен на руските трасета път. Става дума за газ от Азербейджан, както и втечнения газ от терминала в Александруполис, в които България има акционерно участие.
 

Това обясни пред Nova News енергийният експерт Иван Хиновски и добави: "Това е вторият крак на българската газопреносна система, той повишава енергийната сигурност на страната".

 

Според него този проект е бил забавян по геополитически причини, в много случаи целенасочено.

 

"Монополистът "Газпром" няма интерес от този проект, защото той намалява неговото влияние", убеден е Хиновски.

 

Според експерта в България има хора, които изпълняват поръчки в това отношение, но има и такива, които забавят проекта от некомпетентност.

 

"Имаме подозрения, че се получават възнаграждения за забавяне на процедури, обжалвания", каза той и даде пример, че проектът се бави десет години, а "Турски поток" е изграден за рекордно бързо време.

 

"Новата власт може да анализира причините за забавянето, да се изготви нов график за дейностите. Трябва да бъдат направени промени в Закона за обществените поръчки, за да се спре постоянното обжалване на проекта. Планът бе до края на юни тази година да приключи строителната дейност, сега е удължен до края на годината - този отоплителен сезон няма да има евтин газ от Азербайджан. С него може да се очаква 35% спад на цената на отоплението", заяви още Иван Хиновски.

 

По думите му предишното правителство е постъпило безотговорно спрямо този проект.

 

Той вярва, че е нужно извънредно законодателство, макар да не звучи европейски, но то е за да се завърши проекта в най-скоро време.

 

Относно високите цени на тока у нас, експертът заяви, че бизнесът в Европа плаща евтин ток, защото схемата на пазара в Западна Европа е различна от нашата.

 

"Пазарът ни е "ден напред". И там има скъпа енергия, но има дългосрочни договори на нормални цени за големи потребители индустрии, болници, общински дружества, което трябва да се случи и у нас. Това е дефект на нашия пазар, той може да бъде избегнат с промени в закона за енергетиката", категоричен бе Хиновски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3239 |06.01.2022 Юрист: При добре проведена проверка може да се установи фалшив сертификат . 2| 3515 |05.01.2022 Регионалният министър: Не можем да дадем срок за завършването на „Хемус“, тъй като няма да строим незаконно . 1| 3498 |05.01.2022 Може ли семейство да контролира и саботира реализирането на културни обекти с европейски средства? . 9| 3692 |05.01.2022 Политическата квота в българската дипломация е превишена. Пламен Георгиев може да не е единственият отзован

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads