Реклама / Ads
6| 5425 |18.01.2020 НОВИНИ

Иван Иванов: Създаването на общ ВиК холдинг е опит за изхарчване и източване на милиарди

.
Иван Иванов
”Създаването на общ ВиК холдинг е възможност за прикриване на отговорности, опит за изхарчване и източване на милиарди, защото освен този милиард и двеста милиона от ЕС, очевидно ще се изхарчи и още един милиард от българската държава. А така отговорностите тотално ще се размият”, каза депутатът от ПГ на ”БСП за България” Иван Иванов пред Дарик радио.
 

Според него основна вина за проблемите в този сектор, носи управлението в последните години, а именно - неуправлението му от ГЕРБ. Иванов допълни, че липсват приоритети, ясни политики, няма действия. Обърна внимание, че загубата на вода по трасетата е безумно много, че управлението на ВиК дружествата е изключително лошо, както и че разпределение на водните ресурсите е крайно незадоволително. "Ако не настъпи криза, необходимите средства не се дават. ВиК дружествата бяха превърнати в партийни клубове и все още работят като такива", заключи Иванов по темата.

 

"Трябва да внимаваме тази хуманитарна криза да не прерасне в икономическа. 1500 семейства останаха без работа, на улицата. Проблемът е изключително сериозен, но той си има своята предистория- неспазване на редица ангажименти и въобще липса на желание и приоритети за справяне с проблемите в този сектор. Средства не липсват. Например, такива се осигуряват по оперативна програма "Опазване на околната среда" на ЕС още от 2014 година, по която са предвидени милиард и двеста милиона лева за ВиК сектора, но за съжаление не се спазва основното изискване, записано по тази програма, а именно - пари срещу реформи. Реформи не се случиха, качествени мерки не се предприеха, проблемите се замаскират и отлагат, като се чака криза, за да се случи нещо, но това не е нормално управление", бе категоричен депутатът на левицата.

Той напомни, че освен неспазването на споразуменията за реформи по оперативната програма на ЕС, управляващите нарушават множество други договорености, като например изискването от ЕС България да намали загубите на вода до 20%, което държавата по никакъв начин не спазва. Иванов посочи, че в редица области водните загуби достигат до 80% от целия подаван обем вода, като конкретно назова Шумен и Добрич като такива примери.

 

"Идеята за общ държавен ВиК холдинг няма да даде обективна информация какво се случва с всички областни и общински водни предприятия, всичко ще бъде заметено под една обща отговорност, именно за да се прикрие плачевното им състояние. Холдингът няма да оправи проблемите и няма да е способен да даде реален отговор на обществото какво е състоянието на ВиК сектора, какво се случва с ВиК дружествата и защо са докарани до фалит. Трябва ясно да се търси отговорност и да се вземат мерки сега - целево и приоритетно, а не след време, ако се направи такъв холдинг, отново се обвини и показно арестува един ръководител, а не множеството действително отговорни по тези проблеми. А какво ще стане с всички тези водоснабдителни дружества и предприятия, в които държавата няма 51% участие? А какво ще стане в областите, в които има повече от едно ВиК? Всички те ще бъдат оставени на произвола на съдбата ли?", изказа своите притеснения народният представител на "БСП за България".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 19034 |17.01.2020 Иван Костов: Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха честни и негузни . 18| 8172 |16.01.2020 Вера Иванова от ”Системата ни убива”: Министър Сачева лъже, майките отново излизат на протест . 14| 5992 |16.01.2020 Лъчезар Иванов внесъл текста за 7-кратна разлика в лекарствата . 3| 9844 |16.01.2020 Само във Фрог: Гешев се хвали с акция по сигнал на Иванчева и Петрова от преди три години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads