Реклама / Ads
42| 13116 |09.10.2022 НОВИНИ

Иван Костов: Българите не поискаха демокрацията. Беше им спусната отгоре

.
Иван Костов
Българите не поискаха демокрацията. Тя им беше спусната отгоре. Бяхме подведени от зрелите демокрации. Много по-тежък е проблемът. Те не си даваха сметка каква сила се противопоставя на реформите, които искаха да се случат. Tова заяви бившият премиер Иван Костов.
 

Много от българите биха желали да бъдат отвлечени от Запада, да бъдем отдалечени от Русия и да бъдем много по-силно интегрирани в Запада. В това отношение съм с тази група българи. Искам в България да има демокрация по западно-европейски модел, посочи бившият премиер и председател на СДС.

 

„Искам да сме с такова право, със защитени свободи. Мисля си, че ние сме една Европа и тя е богата със своето разнообразие, със своя хилядолетен опит”, каза той.

 

Той потвърди тезата си, че демокрацията у нас деградира. Според различни изследвания демокрацията у нас до 2009 г. се считала за почти консолидирана и след това е започнала да деградира. Аз считам, че това е вярно.

 

Бих допълнил с втората част на "Свидетелства за прехода", които съм замислил да излязат. Там ще се опитам да проследя как се консолидира мафията в България и как се инсталира във властта", анонсира той бъдеща нова книга.


Имаха срещи. Разузнавачи с разузнавачи. Опитваха се да ги убеждават. Кой какво ги е убедил, не знам, очевидно не са ги убедили в нищо. Ние нямахме в какво да се противопоставим. Ние не бяхме компетентни в сферата на сигурност. Тя е много специална сфера. Какво разбирахме ние от това. Нищо, коментира Костов пред Нова телевизия.


Виждам тази неопитност и в хората, които управляваха сега. За съжаление. Затова трябва да има приемственост, категоричен е той.

 

ДПС е един покорен етнически вот от държавна сигурност. Тя се монтира в най-различни коалиционни структури. Видими, както при Станишев и Сакскобурготски и невидими - както при ГЕРБ. Факт е, че никой не иска да се коалира с ДПС. Никой не иска да ги доближи. Това заяви бившият премиер .

 

Има големи мнозинства, които искат този демонтаж. Проблемът е, че политиците успяха да загубят тази битка срещу корупционния модел. И трябва да си го върнат. Иначе са фигуранти, каза още той.


Във връзка с отказа на Румен Радев да подпише декларацията за присъединяване на Украйна към НАТО, Костов заяви: "Президентът не прочете правилно събитието политически. Не се ориентира добре, защото това беше акт на политическа подкрепа в момент, в който Украйна много силно се нуждае от такава, която да се противопостави на присъединяването на окупираните територии към Русия. Разбира се, че Украйна няма да влезе в НАТО във военно положение."

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3428 |09.10.2022 Иван Костов: Страховете са тези, които парализират българските политици . 9| 32633 |09.10.2022 Проф. Дайнов: Салтомортале на Бойко Борисов. Българите се впечатляват предимно от циркаджилък . 6| 4923 |08.10.2022 Иван Гарелов: Абсурдът ще продължи - след всеки избор ще идват нови и нови избори . 4| 3246 |08.10.2022 Ковачевски: Провокация е откриването на културен център в Охрид с името “Цар Борис III”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads