Реклама / Ads
53| 6284 |25.10.2009 НОВИНИ

Иван Костов: Съд за Сергей Станишев

.
Иван Костов Източник: Вяра Йовева
Съдебно преследване за бившия премиер Сергей Станишев поиска днес Иван Костов в предаването "Неделя 150" на БНР.
 
Очевидно е, че Сергей Станишев е извършил грубо нарушение на Закона за класифицираната информация. Би трябвало да му се потърси наказателна отговорност за това, каза Иван Костов. Според него случващото се показвало, че страната ни е разградена.

Според Костов това е много тежък удар по ДАНС. "Няма как такъв документ да се намира в ръцете на Алексей Петров. Това показва, че държавата е оставена абсолютно разградена от г-н Станишев. Във вида, в който е наследена от предишното правителство, ДАНС е тежко дискредитирана. Има сериозна загуба на авторитет на службата", каза още Иван Костов.

Той е на мнение, че атаките срещу ДАНС идват от предишния й председател Петко Сертов.

Нашата комисия не е виждала изнесения секретен доклад на ДАНС, но за мен нещата са очевидни. По-скоро трябва да се съсредоточим върху изготвянето на законопроекта на ДАНС. Той би трябвало да бъде внесен в парламента през следващата седмица, каза Костов.

Според Бойко Борисов предишният премиер Сергей Станишев трябва да излезе и да каже на кой е дал секратния доклад на ДАНС.

Има лична и колективна отговорност, в случая се касае за персонална отговорност, защото Станишев е дал този доклад в нечии ръце без да го обяви за откраднат. Законът много ясно е казал как да се работи с този документ. Ако той е направен да се чете от много лица, няма да има изработени пет екземпляра, обясни премиерът.

Борисов заяви, че е отов да помогне на Станишев в случай, че той излезе и каже: „да, грешен съм. Дадох доклада на лицето Х, те бяха некоректни, сега ме изнудват, рекетират”

Frognews.bg припомня, че секретен доклад на ДАНС, съдържащ класифицирана информация, е изтекъл от кабинета на бившия министър-председател Сергей Станишев. Това разкри пред журналисти премиерът Бойко Борисов.
Той е получил секретният документ в оригинал вчера лично от скандалния Алексей Петров. Сертов се явил при Борисов в качеството си на гражданин, като и му предал доклада, който съдържа грифа “строго секретно”.

Документът представлява доклад-справка, изготвена от ДАНС за “действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация”. Изготвен е в пет екземпляра. Всички те са заведени в секретното деловодство и със съответните изходящи номера са изпратени до първите мъже в държавата. Екземпляр № 1 се пази в ДАНС, №2 е стигнал до Станишев и той се е разписал, че го е получил – в плик с червен надпис “Лично”. Другите копия са разпратени до президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание – по това време Георги Пирински и главния прокурор Борис Велчев. След като се запознаят със съдържанието, те трябва да върнат обратно строго секретния документ в спецслужбата. Всичко го направили … без Станишев. Неговият екземпляр изчезнал незнайно къде и липсва в секретното деловодство на ДАНС.

Поверителният доклад е създаден на 8 октомври 2008 г. Два дни по-късно е изпратен на Станишев с куриер. На 13 октомври е получен в Министерски съвет и е регистриран с входящ номер, изписан върху плика. На същата дата документът е получен от експремиера. Обаче не е върнат обратно към ДАНС. Преди ден с този оригинал пред новия министър-председател се появява Алексей Петров. Борисов отказа да коментира как е стигнал до бившия агент, това трябвало да направи самият Петров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5780 |24.10.2009 Станишев изгубил секретен документ на ДАНС . 28| 4701 |23.10.2009 Станишев: Борисов, времето тече! . 44| 7510 |22.10.2009 Иван Костов: Позор е българска национална телевизия да обсъжда руския интерес . 8| 4797 |19.10.2009 Ал. Томов дава Станишев на прокурор за ЦСКА

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads