Реклама / Ads
0| 3103 |26.09.2021 НОВИНИ

Иван Нейков: Инфлацията е очаквана, но няма да има Виденова зима

.
Иван Нейков
Не трябва на инфлацията да се гледа като на внезапна катастрофа, а сравненията с ”Виденовата зима” не са състоятелни, въпреки че предизвикват интереса дори и на тези, които не помнят дните, в които сутрин цените са едни, а вечер са други. Това заяви финансистът и директор на Балканския институт за социална политика Иван Нейков.
 

Не трябва да гледаме на инфлацията като на внезапна катастрофа, каза още Нейков. Той припомни, че в последните няколко години е имало много ниска инфлация и дори години с дефлация. Гражданите са свикнали с такава тенденция.


Няма как обаче да има едновременно и икономически ръст, и спад на цените. Това е нещо като дървено желязо. Има ли ръст на икономиката, при всички положения и цените растат. "Плюсът си върви с минуса."


До голям степен с това се обяснява покачването на цените. Има обаче и външни фактори, а инфлацията у нас в голяма степен е влияние именно отвън. Нейков посочи като  пример Германия, където се отчита най-високата инфлация за последните 25 години. "Ние сме изключително тясно свързани с икономиката на Европа, особено с тази на Германия", обясни Нейков.


Нейков разкритикува неефективното харчене на пари под формата на директни помощи. Като пример той даде добавките към пенсиите, които макар и да имат чисто финансово измерение, не подобряват качеството на живота на пенсионерите. Освен че са раздадени на калпак, без значение кой има и кой няма нужда от тези 50 до 120 лв., Нейков даде пример със социалните услуги в общините. В 150 общини изобщо не се поддържа услуга за топла храна, за което няма обяснение при положение, че населението застарява, преобладават жени вдовици с ниски пенсии, които трудно се грижат за себе си. Няма инфраструктура на социалните услуги, разкритикува Иван Нейков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3691 |25.09.2021 Д-р Кацаров: Политици саботират разкриването на COVID зони. Цената на изборите не си струва това, което се опитват тези хора . 13| 3787 |25.09.2021 Христо Иванов: Продължаваме преговорите с Петков и Василев след изборите . 26| 3652 |24.09.2021 Иван Хиновски: Цената на тока ще скочи с 8-10 процента след Нова година . 9| 4563 |22.09.2021 Правителството готви мерки във връзка с инфлацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads