Реклама / Ads
1| 3883 |02.08.2023 НОВИНИ

Иван Николов: Десетилетия се точи печатането на учебници за децата от българското малцинство в Западните покрайнини

.
Иван Николов: Текат процеси по обезбългаряване в Западните покрайнини Източник: БГНЕС
”Процедурата продължава повече от две десетилетия и още не е доведена до край. Надявам се, че този път поетите ангажименти ще бъдат изпълнени, въпреки че много пъти сме били подвеждани, че ще има учебници.
 

И децата, които имат желание да учат български език, няма откъде, защото учебници от България не могат да се внесат поради различие в учебните програми, а процедурата по превеждане на сръбските учебници продължава вече две десетилетия". 

 

Това каза пред БНР Иван Николов, председател на Българския културно-информационен център в Босилеград. 

 

И допълни, че не се съмнява в добрите намерения в усилията на българската мисия в Белград, но притеснение идва спрямо искреността на сръбската страна, че ще изпълни поетите ангажименти. 

 

"Притеснително е това, което излиза от сръбските телевизии, както и резултатът от преброяването на население в Сърбия, ние сме паднали на малко под 13 000 от 120 000 българи, това е реалната картина за положението на малцинството в Западните покрайнини, не това, което се говори по официалните срещи и ли се чува от сдържания дипломатически език. Няма достатъчно чуваемост от другата страна", допълни той в предаването "12+3". 

 

Николов подчерта геополитическия профил на двете страни - България и Сърбия:  

"В Сърбия има страшно много проруски намерения, китайско влияние. Това все страни, в които правата на човека, на малцинствата, обучението на езика, опазване на традиционни културни ценности не означават нищо

 

. Опасявам се, че голяма част от сръбското правителство споделя същите ценности. Страхувам се, че текат процеси на асимилация, обезбългаряване и обезлюдяване на териториите, в които живее българското малцинство". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2606 |02.08.2023 СГП внесе в съда обвинителния акт по делото срещу Румен Тонев за убийството на психолога Иван Владимиров . 4| 5199 |02.08.2023 Психологът д-р Пламен Димитров: Темата с домашното насилие е заравяна с десетилетия . 5| 2913 |31.07.2023 Почина бившият социален министър Иван Нейков . 27| 11431 |30.07.2023 Николаев - обвинен в закана за убийство след укриване. Задържан е за 72 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads