Реклама / Ads

0| 3395 |18.06.2022 НОВИНИ

Иван Таков: Горд съм, че България има Димитър Благоев

.
Горд съм, че България има Димитър Благоев. Да разказваме за живота му, за делата му. Да не позволяваме забраната и забравата да го изличат от общата памет. Защото миналото освен урок, е и посока. Това каза председателят на БСП – София Иван Таков в словото си по време на честването на 166 години от рождението на Дядото, което се проведе в къщата-музей на Благоев в Банкя.

„Няма по-целесъобразно средство за възпитанието на един народ в свободата освен самата свобода“, цитира Таков думи, изречени преди повече от 130 години от Димитър Благоев и допълни, че сега те звучат познато, може би дори малко банално.

„Така е, защото вече знаем какво е свободата. А така ли е било преди век?“, изтъкна лидерът на столичните социалисти.


По думите му е немислимо да се говори за Благоев, без да се отдаде необходимата почит към неговата последователна и всеотдайна борба за свобода, социална справедливост и демокрация.


„Дядото – един от бащите на социализма в България. Държавник, философ, талантлив публицист, парламентарист, общински съветник, профсъюзен деец. Дядото, съратник на Майстора, приятел на Щастливеца“, описа Таков личността на Благоев.


Според него в България днес малцина знаят, кой е Димитър Благоев. „Казвам това, за да спрем покорния отказ от истинската ни история. От подмяната, от цензурата, от лъжите. От опита за изтриване на народната памет. А народ без памет няма бъдеще“, заяви председателят на БСП – София.

 


Той посочи, че наш дълг е да помним делата на предците ни, защото това са нашите уроци. А уроците на личности като Димитър Благоев са безценни.


„Само при пълната политическа свобода народът може да се научи да си избира граждани, които най-вярно да разбират и представляват неговите интереси; само при

свободата на агитацията... при свободата на изборите... народът се научава да прави сравнение между тая или оная програма, на тия или ония искания...“. Зад тези негови

думи стоим и днес“, категоричен бе социалистът.


Иван Таков каза, че лаконичните оценки на Благоев – „Днес събитията текат с шеметна бързина“ и „Времето прилича на някоя тясна дреха, която трябва да облече едно огромно и все по-растящо тяло“, звучат повече от актуално и сега през ХХI век.


Той счита, че съвременно измерение има и проповядваната от Благоев връзка между индивидуалната свобода и колективната солидарност и го цитира: „Тая обществена связ, това съгласие на интересите у хората, които живеят в обществото, и без която е невъзможно щастието, нарича се солидарност. Солидарността е голяма дума, в която се заключава щастието на хората... Без солидарност няма и не може да бъде общественост, дето ще се рече, няма и щастие.“


Таков припомни, че съвременниците на Димитър Благоев го определят като завладяващ събеседник, умеещ да привлича хората към каузата и със силна воля за постигане на целта.


Лидерът на БСП – София посочи, че всяко поколение търси и изисква от своите лидери високи човешки добродетели и интелектуални способности, както и твърда воля, непоколебимост и лично обаяние, с които да привлекат съмишленици за доброто на хората и народите.


„Димитър Благоев е притежавал тези качества. Затова да положим усилия да изпълним заветите му. А най-важният сред тях е, винаги да сме съвременници на бъдещето. Вярвам, че заедно можем да го направим. Дължим го на Дядото, нашите родители и на нашите деца“, каза в заключение Иван Таков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 11129 |17.06.2022 Бакалов: Ония от Банкя, сараите и дивана свалиха Минчев само защото подложи на гласуване 1 заседание да не бъде закрито . 0| 5286 |17.06.2022 Мирослав Иванов: Няма да стоя 14 дни начело на НС . 0| 4431 |17.06.2022 М. Иванов за отстраняването на Минчев: Т. Йорданов стана и обиколи да види как депутатите му са гласували . 0| 2335 |16.06.2022 Иван Таков: От СО да кажат как контролират качеството на ремонта на Детската градина в ”Суха река”
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ