Реклама / Ads
6| 5120 |26.07.2024 НОВИНИ

"Напомняне за неговите идеали". Площад в София ще носи името на Кристиан Таков

.
"Днес в Столичния общински съвет беше гласувано именуването на площад в София на името на Кристиан Таков". Това съобщи във FAcebook Веселин Диманов, автор на документалния филм, посветен на юриста и общетвеник.
 

"Добрите инициативи ни обединяват", пише още той.

 





Площадното пространство се намира между бул. "Христо Смирненски", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Драган Цанков" и сградата на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" в на район “Лозенец” - Столична община, което към настоящия момент е без наименование.

 

Вносители на доклада са кметът на район "Лозенец" Константин Павлов и общинските съветници Веселин Калановски, Бойко Димитров, Симеон Ставрев и Димитър Петров.  

 

"Кристиан Таков е юрист, преподавател, интелектуалец и общественик, оставил значима следа в развитието на правото и гражданското общество в България. В годините на преход неговото име се превърна в символ на будния студент, будния гражданин и будния народ", се отбелязва в доклада на Столичния общински съвет.

 

"На него дължим публичното внимание към разликата между закон и право, защото: "Правото е целият храм, а отделната норма е само една тухла, с която можеш да градиш и храм, и подслон за разврат“, пише още в доклада. 

 

"За мен лично това пространство ще бъде не само символ на неговия обществен принос, но и място, където лично мога да се почувствам отново по някакъв начин близо до него“, каза за БТА дъщерята на Кристиан Таков – Галя Такова. 

 

"Считам, че локацията, която е избрана също е подходяща, защото първо тя е близо до дома му, и второ университетът е в непосредствена близост", посочи тя. 





Галя Такова разказа, че това място е била любимата част от София за баща ѝ. „Не само, защото постоянно беше там, но и много обичахме да се разхождаме в този район“, каза тя. 

 

"Мисля, че този проект е просто признание за цялата му работа и е едно наистина дълго напомняне на неговите идеали, за които той много се бореше“, посочи дъщерята на Кристиан Таков. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2578 |26.07.2024 Адв. Екимджиев: Вижте кога се обявява решението на КС - бракониерски подход, за да стигне до по-малко хора . 4| 2313 |26.07.2024 Валентин Радев: Няма живи хора в склада край Елин Пелин. Най-вероятната причина за взрива е човешка грешка . 0| 2230 |26.07.2024 Олимпийските игри в Париж: Какво да следим? . 0| 2218 |26.07.2024 Новата учебна година 2024/25 г. Какви ваканции се предвиждат?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads