Реклама / Ads
7| 12918 |15.02.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Иванчева и Петрова: Каракачанов системно ощетява гражданите на Младост

.
Биляна Петрова и Десислава Иванчева
По повод днешния протест в Младост 1 срещу застрояването на поредната зелена площ в района – тази между блокове 1А, 3 и 36, Десислава Иванчева и Биляна Петрова информираме нашите съграждани, че февруари 2018 г., 2 месеца преди ареста ни ние поискахме съдействие за запазването на тази зелена площ като на собствениците на имота се предложи замяна с общински или държавни имоти.
 

Още в началото на октомври 2017 г. имаше подписка на граждани и кметът на район "Младост" Десислава Иванчева поиска бъдат изключени от капитала на дружеството "Софийски имоти" ЕАД имотите, намиращи се между бул. "Ал. Малинов" и ул. "Ат. Москов" (до бл. 326), които да бъдат използвани за създаване на "Лесопарк" и имотите около "Аулет Център" (кръстовището на старото и новото трасе на бул. "Ал. Малинов") , които да се предложат за замяна на срещу имоти, собственост на физически и юридически лица, находящи се в междублокови пространства, а имотите, намиращи се в район Младост, за които е отпаднала необходимостта да се ползват от Министерството на отбраната да бъдат изключени от списъка за продажби и да се прехвърлят безвъзмездно на Столична община, за да се ползват за културна, социална и спортна дейност за нуждите на жителите на район "Младост". За този конкретен имот се обсъждаше идея МО да предостъпи два неизползвани магазина (в бл. 3 Полигона и бл. 377) и обявени в програмата за 2017 г от Министъра на отбраната за продан магазина в Младост като компенсация за собствениците на парцела. Такава помощ ни бе мълчаливо отказана, въпреки аргументирането ни, че тази зелена площ е важна за благодъстоянието и здравето на живеещите в квартала. Имотът до бл. 3 с площ от два и половина декара е залесен със здрави иглолистни и широколистни дървета на около 40-50 години. Използва се за разходки от стотици жители на Младост 1, защото е особено приятен, с вид на естествена планинска смесена гора и поляна.


Поискахме това от министър Каракачанов, защото мислим че това министерство е в дълг на гражданите на Младост, поради продадените от него държавни имоти на частни инвеститори в Младост 3 – между Първата частна метростанция „Младост 3” и детския център „Боби и Кели” (бившият „Патиланци”). Единият от тези имоти, до самата метростанция, стои безстопанствен от години, като е опасен за ждравето и живота на гражданите и техните деца. Безпризорни и със свободен достъп са оставени няколко разрушаващи се сгради и голямо хале. Бездомни хора превръщат мястото в сметище и редовно правят пожари в едната от сградите, на метри от прозорците и входа на бл. 372. Другият продаден от МО имот е срещу детския център на ул. „Филип Аврамов”. Огромният строеж на жилищен блок там, известен между хората от Младост като „Китайската стена”, вече е стигнал до третия си етаж. Открихме документи, че тези имоти и още много имоти (общо 350 дка) са били общински и през 1946 г са подарени от общината на военните. И най-морално и най-естествено е сега, когато военните не се нуждаят вече от тези имоти да ги върнат обратно на предишния им собственик - общината. Тези също така естествено залесени и озеленени имоти можеха да бъдат дарени или продадени от МО на Столична община, която да ги отреди за зелени площи за ползване от гражданите. Министерството обаче явно няма интерес да се погрижи и за интереса на гражданите.

 

Още повече, при снимки на мястото днес, открихме, че в последния терен, който все още се води собственост на МО се режат здрави дървета до корен. Предполагаме, че МО подготвя и неговата продажба на частен инвеститор.

 

Призоваваме кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и Общинския съвет да намерят начин да обезщетят собствениците на естествено озеленената и залесена площ между блокове 1А, 3 и 36, за да остане тя непокътната за ползване от гражданите на Младост. Настояваме вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов да обясни какво възнамерява да прави с имотите на министерството в Младост и защо е разпоредил изсичането на здрави дървета в един тях. Призоваваме също незаконно избрания от Столичния общински съвет и.д. кмет на Младост арх. Румен Русев да потърси сметка за безстопанствените и опасни за здравето и живота на гражданите бивши имоти на Министерство на отбраната.

 

Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 7221 |10.02.2019 Каракачанов за ромите: Правиш 8-9 деца, пишеш ги глухонеми, с епилепсия и не работиш . 4| 6611 |07.02.2019 Адв. Д. Марковски: Искаме разпит на очевидци на ареста на Иванчева . 12| 12361 |23.01.2019 Ще празнува ли с хоро и потури Каракачанов 40 г от акцията на ДС срещу циганите? . 9| 8849 |03.01.2019 Гръмкото делo ”Иванчева-Петрова” стигна Cтpacбypг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads