Реклама / Ads
0| 5362 |24.06.2015 НОВИНИ

Иванов, КЕВР: Забавянето на реформата=фалит на НЕК

.
Иван Иванов
В съответствие с приетата процедура КЕВР е днес пред вас. Обстоятелствата, че има широк обществен дебат по ценообразуването, изисква безспорно информиране на българското общество. Това каза от парламентарната трибуна председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде Фокус
 
За мен няма по-висока трибуна от тази на Народното събрание. 2015 година е последната година, за да бъдат извършени съществени реформи в енергетиката, ако искаме тя да обслужва населението с прогнозируеми цени и количества. Ние сме в състояние да изпълним този ангажимент към ЕК, обясни Иванов. По думите му, промените в Закона за енергетиката са били първата стъпка, която е позволила да тръгнат реформите в енергетиката.

В тези промени се отбелязва изрично, че България като член на ЕС ще се възползва от единната платформа за продажба на въглеродните емисии. Решенията, които предлага регулаторът, трябва да бъдат следващата стъпка в реформата, каза още Иван Иванов.

КЕВР ще продължи да защитава обществения интерес. Изключително респективни сме по отношение на исканията на ЕРП-та. ЕРП-та за първи път трябва да направят много по-голямо влагане на обществения доставчик НЕК. Регулаторът е действал безпристрастно и в защита на обществения интерес, обясни Иванов. Той посочи, че КЕВР трябва да върне доверието на българското общество. "За да постигнем това, във всяко свое действие сме ръководени от принципите в Закона за енергетиката - независимост, безпристрасност, професионалност, публичност, прозрачност. Тези принципи, регулаторът отстоява вече трети месец. Докладите, които бяха изготвени, бяха изготвени единствено от експерти на регулатора. Нямаше и не допускам никакво външно вмешателство, още по-малко политическо. Това ще бъде до тогава, докогато този състав функционира като КЕВР, заяви Иванов.

По думите му, всяка политическа намеса е контрапродуктивна за регулатора. НЕК е в изключително тежко финансово състояние. Забавянето на реформата ще доведе до фалит на НЕК. Само в последната 214 година, НЕК натрупа 644 млн. лева дефицит. Променихме изцяло политиката по изкупуване на електроенергията. Изкупената от тях енергия е за 650 млн. лева. Това са 150 млн. лева, които се спестяват от НЕК, посочи Иванов.

Той подчерта, че продължават да търсят допълнителни резерви. От началото на годината до сега България е реализирала приходи от 54 млн. евро за продадени квоти на въглеродни емисии. От въвеждането на добавката задължение към обществото, НЕК ще увеличи приходите си от продажба на електроенергия 346 млн. лева. Като цяло, НЕК по отношение на миналата година ще спести 702 млн. лева разходи, каза още Иван Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4656 |17.06.2015 КЕВР: Цените на стоките не скачат заради цената на тока . 13| 4510 |05.06.2015 Председателят на КЕВР: Спря политическият натиск над регулатора . 2| 4403 |04.06.2015 Шефът на КЕВР: Токът ще поскъпне двойно, ако изпълним исканията на ЕРП-тата . 1| 6318 |30.04.2015 Прокуратурата нарочи Емил Кабаиванов, че злоупотребява с имущество

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads