Реклама / Ads
13| 4522 |05.06.2015 НОВИНИ

Председателят на КЕВР: Спря политическият натиск над регулатора

.
Гаранция за по-добрата работа на КЕВР е от избора на новия регулатор от Народното събрание, не просто от смяната на името. В момента няма никакъв политически натиск над регулатора. А такъв безспорно се е случвал.
 
Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов в „Още от деня” по БНТ. Секторът е силно дебалансиран. Повече дори от това, което очаквах, добави още той.

С реформите, които направихме, ще покажем, че сме тръгнали по един верен път за оздравяването на българската енергетика. Иван Иванов призна, че основната му цел е била финансово да се оздрави НЕК. Според него компанията е била в технически фалит. Този дефицит ще бъде изчистен до шест месеца, увери Иванов.

 

Дефицитът, който заварихме натрупан само за миналата година, беше 648 млн. лв. Ние не само ще изчистим този дефицит, но и ще стопим част от основния, увери председателя на регулатора. Разполагам с всичките данни как това ще се случи, така че аз съм оптимист. Натрупаният през годините по-стар дефицит, ще се възстановява постепенно във времето. Със 700 млн. лв. ще понижим дефицита на първо време, похвали се Иванов. 

 

Там където има сключени договори ние не можем да се месим, освен чрез съда. Иванов разкри и начина, по който това ще стане. "От топлофикационните централи ще бъдат стопени 130 млн. лв. на НЕК. Това ще стане след преизчисляване на добавката. Тя покриваше преференциалните цени на произведената електроенергия. Размерът на добавката за бизнес клиентите беше около 19 лева. В същото време битовите потребители плащаха около 50 лева за тази добавка. Това беше несправедливо.


Най-важното нещо е добавката да бъде справедлива, заяви Иванов. Именно заради това КЕВР в момента работи за изравняването й и ще стане около 40 лв. Тя ще бъде намалена единствено за големите енергийно потребяващи производства, като това е според изискване и от ЕС, поясни Иванов.

Малко под 20% от произведената за миналата година в България електроенергия сме изнесли, като това е един нормален процент, оцени председателят на КЕВР.

Относно парното, Иванов съобщи, че всички топлоенергийни дружества са поискали увеличение на електроенергията. Натрупаните стари задължения, невъзможност да обслужват заемите си и др. причини са повод за тези искания. Обаче аз казах, че ако се случат всички увеличения, които се искат от енергодружествата, цената за крайния потребител ще трябва да скочи двойно. Поради тенденцията за намаляване на цените на природния газ, няма основание за такова. Иванов заяви, че посоката е дори към намаляване на цената на парното.

"Намаляването на клиентите на топлофикациите и увеличаването на потреблението на електроенергия за утопление ще доведе до срив на енергийната система. В България цената на природния газ е прекалено висока, защото имаме само един източник на доставки, затова този начин на отопление е неизгоден. Но това ще се промени", увери Иванов.

Най-нерационалният начин за отопление е чрез електроенергия, а ние сме сред страните с най-висок процент използващи тока за топлина. В почти целия ЕС се отопляват с природен газ, тъй като 90% от излъчената енергия се използва ефективно. Загубите при нас са много по-високи, каза още Иван Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4414 |04.06.2015 Шефът на КЕВР: Токът ще поскъпне двойно, ако изпълним исканията на ЕРП-тата . 9| 4371 |04.06.2015 Кунева възмутена, че спрягат Г. Паси за шеф на антикорупционното бюро . 2| 4481 |03.06.2015 Прокуратурата спря бетона на къмпинг „Юг” . 18| 4527 |08.05.2015 Братът на Станишев: Бих спрял и събарянето на мавзолея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads