Реклама / Ads

1| 2687 |19.10.2021 НОВИНИ

Иво Христов: Дийпфейк технологията застрашава личната ни свобода и демокрацията

.
В петък бе представено изследване, посветено на влиянието на дийпфейк технологията и възможните европейски политики, регулиращи прилагането на изкуствен интелект. Инициатор на изследването е евродепутатът Иво Христов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D), който е и член на научния панел на ЕП (STOA).

„Дийпфейк“ е термин, използван за описване на манипулирано видео или аудио, създадено с изкуствен интелект. Чрез синтезиране на различни елементи от съществуващи видео или аудиофайлове се създава ново съдържание, в което индивидите изглежда, че изричат думи и извършват действия, които никога не са изричали и извършвали.

 

„В своя план за действие срещу дезинформацията ЕС признава, че „дезинформацията е мощен и евтин – и често икономически изгоден – инструмент за влияние“, но не предлага конкретни действия за справяне с проблема. В предложеното законодателство за изкуствения интелект само определен тип забранени негови приложения касаят дийпфейк технологията. В САЩ регулирането на дийпфейк и дезинформацията е в доста напреднала фаза, докато ЕС изглежда изостава в това отношение“, каза по време на представянето на изследването Иво Христов. 

 

„Сега е точният момент да се потърсят начини за справяне с възможните предизвикателства, свързани с този феномен. Противното би означавало сериозно подкопаване на доверието в демокрацията, поверителността на информацията и индивидуалната свобода. Европейският парламент трябва да се обяви по-гласно за по-всеобхватен и дългосрочен регулаторен подход в сферата“, смята българският евродепутат.

 

“Дори разобличените дийпфейк манипулации продължават да нанасят щети върху репутацията на пострадалите и върху оформянето на общественото мнение”, подчерта Иво Христов. 

 

Сред очертаните в изследването на STOA посоки за действие са систематизирането и институционализирането на процеса по събирането на информация за дийпфейк, като в това направление важна роля могат да имат Агенцията на ЕС за киберсигурност (ENISA) и Европейският комитет за защита на личните данни (EDPB). Друг акцент в изследването е оказването на подкрепа на различните организации, така че те да могат да извършат оценка на риска, да съставят план за действие и да се предпазят от репутационни и финансови щети, причинени от дийпфейк. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 11717 |13.10.2021 Доц. Александър Христов: Феноменът „Цецка Цачева“ няма да се повтори . 3| 6334 |11.10.2021 Иво Христов: Жалко е, че ректорът на Алма матер прие ролята на новия Плевнелиев . 16| 2692 |27.09.2021 Румен Христов: Не са водени разговори Борисов да е кандидат за президент . 3| 2985 |19.09.2021 Иво Христов: Радев е обединяващата фигура на алтернативата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ