Реклама / Ads
0| 2664 |14.02.2023 НОВИНИ

Иво Христов в ЕП: Европа да спре да бъде зависим наблюдател в сферата на сателитните услуги и данни

.
Иво Христов
„Осигуряването на независимостта ни от трети държави по отношение на критичната инфраструктура е от стратегическо значение за бъдещето на Съюза“, смята българският евродепутат.

Страсбург, 13 февруари 2023 г. – „Приветствам институционалната воля за разгръщане на първата по рода си европейска програма за сателитно покритие за периода 2023-2027 г. Осигуряването на независимостта ни от трети държави по отношение на критичната инфраструктура е от стратегическо значение за бъдещето на Съюза.“

 

Това заяви в свое изказване в пленарна зала Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП (S&D). В Страсбург Европейският парламент провежда своето редовно заседание. В понеделник вечер депутатите обсъдиха програмата „Сигурна свързаност“. 

 

„Войните, бедствията и климатичните промени налагат Европа да се сдобие неотложно със собствен капацитет за добиване и трансфер на информация в космоса. Считам за успех налагането на Черно море като основен стратегически регион в Програмата, що се отнася до сателитното покритие“, посочи в изказването си българският евродепутат.

По думите му, време е Европа да излезе от ролята на зависим наблюдател и да се позиционира като лидер в сферата на сателитните комуникационни услуги и данни, осигурявайки собствената си автономност от глобални конкуренти като САЩ и Китай.

„Достъпът до високоскоростен интернет, увеличаването на капацитета за устойчивост на кибератаки, както и надеждната ситуационна осведоменост, представляват други очевидни достойнства на Програмата“, каза още Иво Христов.

 

Междуинституционално споразумение за програмата „Сигурна свързаност“ бе сключено на 17-ти ноември в Брюксел. Програмата получи името IRIS².

 

Иво Христов бе докладчик в сянка по регламента от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. По негова инициатива Черно море бе наложено като основен стратегически регион в IRIS² по отношение на сателитното покритие. В процеса на работа по регламента българският евродепутат настоя да бъде поставен акцент върху възможността за равнопоставено участие на малки, средни и стартиращи компании, което дава възможности и за български компании, също както и върху екологичния аспект.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП тук


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2674 |14.02.2023 Иво Христов в ЕП: Българите в Северна Македония плащат цената на европейското безразличие . 8| 2821 |13.02.2023 Росен Христов: В Министерството на енергетиката имаше доклади за Александър Николов . 5| 3108 |13.02.2023 Проф. Огнянова: Имаме историческия шанс да сме в рамката на ценностите на защитата на правовия ред в Европа . 7| 2965 |12.02.2023 Александър Николов: България плаща най-високите цени на природен газ в Европа
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads