Реклама / Ads

 

1| 2438 |08.07.2021 НОВИНИ

Иво Христов: Пациентите не са банални потребители на везните на пазара

.
Иво Христов
„Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании“, смята евродепутатът.

„Отсъствието на общоевропейска правна уредба се оказа големият проблем при овладяването на пандемията“, заяви евродепутатът Иво Христов на пленарното заседание на Европейския парламент.

 

„Затова приветствам предложението за регламент за засилена роля на Европейската агенция по лекарствата. Пандемията от Ковид-19 ясно открои необходимостта от координиран подход при осигуряването на медицински изделия и лекарствени продукти в кризисни ситуации. Категорично подкрепям и призива на докладчика Николас Гонсалес Касарес за нуждата от подходяща нормативна рамка, която да гарантира предоставянето на висококачествени здравни услуги  в условия на извънредни ситуации.“

 

Иво Христов поиска думата като член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE), по време на пленарното заседание на Европейския парламент в сряда. В Брюксел евродепутатите обсъдиха доклад относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно засилена роля на Европейската агенция по лекарствата в готовността за действия при кризи и управлението на кризи по отношение на лекарствените продукти и медицинските изделия, по който Христов е докладчик в сянка.

 

 „Сред основните предизвикателства се открои липсата на механизъм за събиране на данни от държавите членки и тяхното анализиране, както и отсъствието на оценка на риска от недостиг на лекарствени продукти“, каза още Христов.

 

Според него разширяването на правомощията на Агенцията ще създаде условия за разработването на терапии и адаптирани стратегии за борба с извънредни ситуации в общественото здраве.

 

„От друга страна, обаче, възлагането на по-широки правомощия, без да разполагаме с оценка на въздействието, съдържа известен риск - към днешна дата нямаме яснота какво ще бъде отражението върху здравните системи на отделните държави членки по отношение на финансовия, административния и човешкия ресурс“, предупреди Иво Христов.

 

Според българския евродепутат здравната криза не бива да е предлог за разхлабване на режима за защита на личните здравни данни.

 

В изказването си той напомни кибератаката над Агенцията по лекарствата през ноември миналата година, която, по думите му, е показала уязвимостта на системите за сигурност.

„Защитата на цифровата инфраструктура е първостепенна задача“, категоричен е Христов.

 

Друга тема, която Иво Христов засегна в изказването си, е ценообразуването на лекарствата: „Не на последно място: липсата на прозрачност при ценообразуването на лекарствата ерозира общественото доверие. Пациентите не са банални потребители на везните на пазара. Това са страдащи хора, хора в нужда. Обществото е в правото си да изисква социално отговорни принципи на ценообразуване от фармацевтичните компании.“

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2264 |07.07.2021 Иво Христов: Съхранението на рибарските общности у нас изисква адаптирана социална политика от общините . 2| 2280 |07.07.2021 Доц. Александър Христов: Кампаниите в България до голяма степен са насочени към миналото . 8| 3999 |30.06.2021 Зам.-министър Христов: В ТОЛ управлението IT специалисти взимат по 5000 лева . 1| 2456 |25.06.2021 Иво Христов: Малките и средни фирми да имат улеснен достъп до суперкомпютрите в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ