Реклама / Ads
11| 5137 |02.02.2021 НОВИНИ

Иво Христов: Президентът Радев се превърна в глас на истината, заглушавана у нас с години

.
Румен Радев е рядък пример за последователност в политиката. Суверенитет, законност, солидарност, справедливост бяха принципите на неговата кампания през 2016 г. и четири години той ги отстоява с наложените вета, с битката, която поведе с мафиотизираната държава. Най-убедителният атестат за неговата принципност е, че през лятото на 2020 г. избра да бъде с хората на площада. Не се скри зад стените на институцията.
 

Това заяви в интервю за агенция „Фокус“ Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г.

 

Според евродепутата 2020 г. е била кризисна в цял свят, а в България тя е била белязана и от властови произвол, който е отприщил протестната вълна през лятото, от неадекватно управление на COVID кризата и икономическа и обществена депресия.

 

“Президентът беше методичен критик на всички злоупотреби. Той беше гласът на истината в обществото, подвластно и на лъжата, и на пропагандата от години. Тази истина взе да се чува, след като години бе задушавана от пропагандата. Чува се от хората. Чу се дори тук, в Европейския парламент. Знаете, че гласувахме резолюция по повод върховенството на закона в България. Мисля, че това е големият резултат от дейността на президента“, смята Иво Христов.

 

Евродепутатът определи вчерашното обявяване на кандидатурата на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова като „стратегически“.

 

„Този ход принуждава партиите да заемат позиции по няколко теми: оздравяването на изборния процес, на модела на борба с корупцията и свободата на словото. Всички наши проблеми като бедността, оредяващото население, пълзящата неграмотност, престъпността, са вследствие от обсебването на държавата от мафията. Президентските принципи ще проявят кои партии осъзнават залога и работят за оздравяването на държавата и кои правят традиционните сметки как да докопат порции от властта, като си оставят отворени всички възможности за коалиране. Важно е да има принципна ценностна заявка преди изборите“, смята Христов.

 

„Напрежение между БСП и президента няма“, категоричен бе евродепутатът.

„Социалистите в социалните мрежи масово приветстват кандидатурата на Радев и Йотова. БСП също традиционно отстоява позициите, които и президентът огласи. Предполагам, че ръководството ще заяви подкрепа за кандидатурата на Радев и Йотова, която е дори член на БСП. С това ще се сложи точка на насадения от няколко медии мит за разкол между президента и социалистите. С това ще се повишат чувствително шансовете на БСП за добро представяне на изборите, като се включи в общата динамика на промяната. Партията не може да стои встрани от нея“.

 

Евродепутатът посочи още, че най-вече ГЕРБ и икономическата ѝ клиентела, чиято власт се крепи на противопоставянето на комунизъм-антикомунизъм, русофилия – русофобия, има интерес от вбиването на клин в опозиционната общност.

 

„Борисов разделя, за да владее според стария принцип. Виждате, че министър-председателят в последните дни се опита да възроди тези разломи с изказванията си. Корупцията и партията-държава ГЕРБ, които обсебиха и поквариха всички власти, медиите, синдикатите подмениха гражданското общество със свои доверени говорители. Цялата тази система може да оцелее само ако е налице гореспоменатото противопоставяне. БСП е най-голямата опозиционна партия, а президентът е олицетворение на алтернативата в очите на гражданите. Ето защо и усилието на задкулисието е насочено към всяване на разкол помежду им“, коментира още Иво Христов.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 3465 |02.02.2021 Желязков смята, че Радев чак сега се дефинирал като политически опонент . 62| 15403 |02.02.2021 Това е несериозно, проф. Коларова... Спор в ефир заради изявлението на Радев . 16| 3725 |01.02.2021 Стойчо Стойчев смята, че Радев щял да се тества електорално . 47| 3738 |01.02.2021 Караянчева: За 4 години Радев дойде веднъж в парламента, за да нахъса протестиращите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads