Реклама / Ads
2| 4756 |13.05.2011 НОВИНИ

Изборният кодекс под въпрос до юни

.
"Венецианската комисия като цяло дава висока оценка на факта, че изборното законодателство е събрано в един кодекс", заяви главният секретар на комисията Томас Маркерт. Той определи като положителен факта, че ЦИК ще бъде постоянно действащ орган с ясен мандат и похвали депутатите за приетия навреме закон.
 

Независимо от това изборните експерти оставиха под въпрос Изборния кодекс до средата на юни, след като обявиха, че някои разпоредби могат да затруднят обжалването на изборите. Междинното заключение на комисията се очаква до 18 юни.

Още на първо четене те обявиха, че има нужда от промяна в българската конституция заради забраната за българите с двойно гражданство да стават депутати, а на затворниците и арестантите да гласуват. Подобни ограничения биха могли да доведат до дела пред Европейския съд в Страсбург заради ограничения на права, заложени в Европейската конвенция за защита правата на човека.

До изборите, които се очертават през октомври, поправки в Конституцията няма време да се направят. Освен забележките на комисията, кодексът виси и заради заплахите на БСП, че може отново да сезират Конституционния съд заради 10-месечната уседналост, въведена специално за тазгодишните избори.

Днес представителите на комисията отправиха безпрецедентно бързо препоръки към българските власти по отношение на изборното законодателство – само ден след разговорите им с партиите в парламента. Те поискаха Народното събрание безусловно да въведе 6-месечната уседналост, съобразявайки се изцяло с решението на Конституционния съд. Това е удар по намеренията на ГЕРБ да прокара 10-месечната уседналост за тазгодишните избори.

До този момент практиката бе комисията да се произнася най-малко месец след сезирането й. Анонсите, че някои от текстовете, засягащи правомощията на ЦИК, няма да бъдат приети, поставя ГЕРБ в ситуация да вкарва втори законопроект за промяна на Изборния кодекс, докато първият все още не е приет окончателно.

Управляващите така и не се съобразиха с критиките на опозицията и постановиха, че решенията на ЦИК по жалби са необжалваеми пред съда. ГЕРБ внесоха поправки, свързани единствено с уседналостта и връщането на депозитите на партиите. Те си оставиха вратичка само за връщането на прекия избор на районните кметове, подкрепяйки законопроекта на Любен Корнезов (БСП).
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4818 |08.05.2011 М. Миков: Приехме Изборния кодекс рано, но е калпав . 21| 5454 |07.05.2011 Ал. Джеров: Със законови средства трябва да се спре изборният туризъм . 28| 5266 |06.05.2011 Ф. Димитров: Демокрацията е въпрос на избор . 116| 5512 |04.05.2011 Костов: Борисов е изборният шанс на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads