Реклама / Ads
116| 5521 |04.05.2011 НОВИНИ

Костов: Борисов е изборният шанс на ГЕРБ

.
Иван Костов
Бойко Борисов е единственият шанс за успех на ГЕРБ на президентските избори. Така коментира в кулоарите на парламента лидерът на ДСБ Иван Костов новината, оповестена по-рано днес от вицепремиера Цветан Цветанов, че премиерът е сред тримата, номинирани в ГЕРБ като евентуални кандидати за президент.
 

Подхвърленото предположение на вътрешният министър, че „сините” няма да подкрепят кандидата за президент на ГЕРБ на втори тур, Костов определи като несръчни спекулации. „Какво спекулира Цветанов несръчно, е негова работа, нека си го оставим за негова сметка, на такива спекулации мисля, че не трябва да се обръща внимание“, отсече експремиерът.

Костов отбеляза с усмивка, че е започнало „така нареченото нервничене около изборите”. И веднага добави, че сините са в действие, организират открити предварителни избори и това няма нищо общо с подобен род бележки, убеждаване на този и онзи и хвърляне на черни бои в различни посоки.”

Ние сме единствената политическа формация, която действа, отбеляза със самочувствие Костов и призова избирателите да дойдат на отворените предварителни избори и да застанат зад синята кандидатура.

Според лидера на ДСБ, ако са верни социологическите проучвания, ГЕРБ и „Атака“ са загубили мнозинството, няма как да спечели следващите парламентарни избори и това окуражава БСП да говори толкова категорично, че е похарчено доверието, анализира Костов.

Рано е да се говори кой от двата лоши варианта ще поеме ГЕРБ – дали сигурна загуба на президентските избори и оставане на Бойко Борисов като премиер или Борисов на белия кораб – президент с надеждата белият кораб да остане на пристанището все пак. Какво ще изберат, предстои да стане ясно, даде вариантите бившият премиер.

Не е моя работа да казвам кое е по-малкото лошо, не съм от ГЕРБ, нито от БСП, да визирам други политически формации, застрахова се Костов. И заяви, че отбелязва само очевидностите, които водят политическите процеси. Бившият премиер призна, че единственият риск при предварителните избори между ДСБ и СДС е да бъдат избрани кандидати за кмет и президент от едната партия. Ако едната партия спечели и двете кандидатури, другата ще бъде недостатъчно мотивирана за участие в изборите, каза той.

Но въпреки това увери, че добрият тон няма да бъде нарушен. Много млади хора в СДС и ДСБ вложиха години, за да създадат тази коалиция, сподели той.

За да има дата, трябва да има съгласие, трябва да има споразумение, отговори Костов на въпрос на „Всеки ден” как ще се разберат със СДС за датата на отворения избор. Трябва да излезем с три документа – споразумение, обръщение и стискане на ръцете на двойките, да им дадем шанс да проведат кампания, добави лидерът на ДСБ. Без правила и документите няма отворени избори, има фарс, отсече Костов. Няма да отидем на фарс, зарече се той.

Борисов получи много силна подкрепа на изборите много силна лична подкрепа, защото хората гласуваха не за партията ГЕРБ, а за него, припомни изборния триумф на премиера предшественикът му Сергей Станишев. Според него ГЕРБ нямат достатъчно силни фигури, които да получат подкрепа. „Единствено г-н Борисов има достатъчно симпатии от немалко българи. Той, разбира се, трябва внимателно да помисли какво ще се случи с неговата политическа съдба, ако загуби президентските избори”, посъветва лидерът на БСП.

Той е категоричен, че ако Борисов бъде избран за президент, в ГЕРБ ще се изпобият различните лобита, което ще е край на партията. Едва ли това ще повлияе върху неговото решение, но това действие ми напомня бягство от тежестите на ролята на министър-председател”, не спести удара по опонента си Станишев. И дори припомни думите на Борисов, че да си премиер е лесно.

„Преди време премиерът беше казал, че е много лесно да си министър-председател, защото има един телефон с копчета, натиска ги и министрите започват да действат. Важното е да има възможност да ги реализира. След известно време г-н Борисов каза, че толкова може”, преразказа бившият премиер. И допълни: “Не знам дали, ако се номинира, няма да бъде потвърждение на тази негова фраза, защото всички виждаме, че нещата в страната отиват на зле и икономически, и социално.” Той отново повтори, че министър-председателят е поел много сериозни ангажименти пред избирателите, най-вече пред своите избиратели, като е обещал, да направи България средноевропейска държава.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 181| 9822 |30.04.2011 Ив. Костов: Русия рекетира и заплашва националната сигурност на България . 54| 6444 |30.04.2011 И. Йотова: Срива се рейтингът на Борисов; БСП има шанс за победа . 30| 5772 |29.04.2011 Борисов: Ще уволнявам полицаи, жертва няма да стана . 29| 5518 |27.04.2011 Борисов: Европейските правила са за всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads