Реклама / Ads
4| 2767 |03.04.2023 НОВИНИ

Избралите квадратчето ”Не подкрепям никого”: Млади, активни, образовани жени от големите градове

.
Млади, образовани жени са избирали опцията ”Не подкрепям никого” Източник: БГНЕС
Все по-актуално става квадратчето ”Не подкрепям никого”, коментира пред БНР социологът от ”Галъп интернешънъл болкан” Яница Петкова.
 

"Избирателят, който зачерква това квадратче, е главно от женски пол. Преимуществено жени, освен това млади жени. 60 на сто от всички отбелязали това квадратче са жени, почти 1/3 от всички отбелязали това квадратче са на възраст до 30 години.

 

Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси."

 

При демографския профил на партиите няма изненади, отчитат от "Галъп".

 

По-младежки профил има ДБ. ДПС също има по-младежки вот, това прави впечатление и при "Възраждане", съотносимо към вота на ПП-ДБ. ИТН също запазва своя младежки облик - почти 1/3 от гласовете за тях са мблади хора, отбеляза социологът.

 

Възрастните хора гласуват основно за БСП. Така очакваният спад в подкрепата за тази партия не се реализира, тя повтори резултата си и го запази, макар и нисък, посочи Петкова. 2/3 от техния електорат е над 60-годишна възраст, допълни тя. Изводът: БСП се запазва като водеща партия сред избирателите в пенсионна възраст. Аналог може да се търси при Левицата, като една четвърт от респондентите са над 60 години.

 

Партии като "Възраждане" имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.

 

В столицата водеща е коалицията ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС изостават. Съюзът ПП-ДБ ще е стабилен до местните избори, за да се опитат да се възползват от това предимство, смята социологът от "Галъп".

 

В областните центрове конкуренцията между първите две коалиции е много по-отчетлива.

"И "Възраждане" имат своите поддръжници в областните градове, и БСП."

 

Спрямо образователния статус - повече висшисти са гласували за ПП-ДБ, 65% от техните гласоподаватели. При ГЕРБ-СДС дяловете на хората с висше и средно образование са разпределени почти поравно.

 

При Левицата прави впечатление, че 2/3 от гласоподавателите са с висше образование.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3282 |31.03.2023 Проф. Стефанова: Ниската избирателна активност и "Не подкрепям никого" облагодетелстват малките партии . 4| 5895 |26.12.2022 Биляна Петрова от затвора: С Деси ни разделят, за да не можем да се подкрепяме и борим. Не ни забравяйте! . 2| 3354 |25.11.2022 Фон дер Лайен пред Радев: Подкрепяме България за Шенген . 2| 2879 |01.11.2022 Президентът Радев: Ще ми се народните будители да ги подкрепяме и почитаме приживе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads