Реклама / Ads
16| 4741 |17.02.2021 НОВИНИ

Позиция на ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ България за убитото от ток момче

.
ЧЕЗ Разпределение отново изказва съболезнования на близките на загиналото момче. Съпричастни със загубата на семейството му и с цел изясняване на обективната истина за този трагичен инцидент, категорично заявяваме:
 

ЧЕЗ Разпределение стриктно спазва българското законодателство. Компанията не е контролен орган, който да следи за законното разполагане на преместваемите обекти. Следва да се прави разлика между процедурата по присъединяване на преместваеми и постоянни обекти.
Споменатата няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от Столична община, район Триадица, с изходящ номер AГ-94-416/ 04.05.2011 г., подписан и с печат. Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му. Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен.


Съгласно законодателството, при присъединяването клиентът е декларирал пред ЧЕЗ, че изградените от него съоръжения след електромера съответстват на изискванията за безопасност и техническите норми. Същото се е случило и при смяната на титуляря на партидата няколко години по-късно.

Днес от СО беше изнесена информация, че през 2018 г. е констатиран незаконен обект. Фактът, че не са предприети действия по премахването му, респективно не е издадена заповед за преустановяване на електрозахранването, води до заключението за бездействие на компетентните органи.


ЧЕЗ Разпределение пита защо общината е издала документ за незаконен обект, който е подписан, с изходящ номер и печат, в който е упоменато, че е издаден специално, за да послужи пред ЧЕЗ? При наличието на какви документи и какво заявление, подадени от клиента, е издаден документът?


ЧЕЗ Разпределение пита защо никога не е получила заповед за преустановяване на електрозахранването, при положение че обектът функционира като такъв отпреди 2011 г.?

ЧЕЗ Разпределение пита има ли промяна в начина на полагане на кабела, собственост на клиента, при реконструкцията на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“ години след присъединяването и кой я е извършил?
ЧЕЗ Разпределение очаква заповеди за прекъсване на електрозахранването на всички обекти в столицата, считани от СО за незаконни, независимо от документите, които общината вече е издала. Електрозахранването на всички тях ще бъде преустановено веднага.
В допълнение дружеството информира:
- Категорично заявяваме, че ЧЕЗ Разпределение не е изграждала съоръжения от електромера до обекта.
- ЧЕЗ Разпределение не е контролен орган, който да инспектира чужда инфраструктура след границата на собственост на дружеството, нито да разследва законността на обектите, при положение че има потвърждение за разполагането им от общината.
- Само три от цитираните обекти са присъединени към електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ Разпределение. На другите два обекта дружеството не предоставя разпределителни услуги.
- Според Закона за енергетиката, разпределителното дружество определя мястото на монтаж на електромера, съгласно техническите възможности на електроразпределителната мрежа, собственост на дружеството.
- ЧЕЗ Разпределение не упражнява контрол по строителството на чужди обекти.
- До настъпването на инцидента в компанията никога не е постъпвала заповед за прекратяване на електрозахранването на нито един от обектите.
- ЧЕЗ Разпределение никога не е осъществявала какъвто и да било достъп до въпросната шахта, тъй като тя и съоръженията в нея не са собственост на дружеството.
ЧЕЗ Разпределение съдейства на контролните органи и предоставя съответната документация. Опитите да се вменява вина и да се формира обществено мнение са недопустими. Компанията се надява, че търсенето на истината за инцидента няма да бъде повлияно от предизборни и политически конфронтации.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3141 |16.02.2021 Републиканци за България - Варна сигнализира за замърсяване с отпадъци в близост до защитена територия . 32| 4665 |16.02.2021 Диагноза: България може много да спечели от еврофондове, но има корупция . 9| 3615 |16.02.2021 България осъдена по две дела в Страсбург заради книги и речи на Волен Сидеров . 20| 3292 |16.02.2021 Половин България отново е в червената зона, иначе обещаваме отваряне на ресторантите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads