Реклама / Ads
3| 2816 |10.07.2023 НОВИНИ

Излезе първо класиране за Софийския университет, най-желаната специалност е правото

.
Излезе първо класиране за Софийския университет
Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2023/2024 г. вече излезе.
 

9 044 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище. 40 от тях кандидатстват във Филиала на Софийския университет в Бургас, който приема студенти за първа година.

 

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е „Право“.

 

На второ място е „Психология“. Третото място заема специалността „Международни отношения“.

 

На следващите места кандидатите са поставили специалностите „Връзки с обществеността“, „Журналистика“, „Комуникационен мениджмънт“, „Софтуерно инженерство“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Бизнес администрация на английски език“.

 

5 761 са кандидатите, приети на първия етап на класирането в редовна и задочна форма на обучение, държавна поръчка и платена форма на обучение.

 

След първото класиране са приети 27 лауреати.

 

В срок от 11 юли до 14 юли 2023 г. включително класираните от първия етап кандидати имат следните възможности:

 

 Да се запишат в специалността, в която са класирани, като не участват в следващите етапи.

 

Класираните по първа желана специалност кандидати трябва да се запишат на този етап от класирането, без право на потвърждаване или изчакване края на класиранията.

 

Класираните по второ, трето и т.н. желание кандидати могат да се запишат в специалността, за която са класирани от този етап, или да заявят желание за участие в следващото класиране, като депозират диплома-оригинал за средно образование и попълнят декларация за участие в следващите етапи на класиране за по-предна желана специалност.

 

 Класирани от първия етап на класирането кандидати, които не се запишат в специалността, в която са класирани, или не потвърдят желанието си за по-нататъшно участие в следващите класирания, отпадат и губят придобитите студентски права.

 

Незаетите от тях места се попълват на следващото класиране.

 

Некласираните от този етап кандидати не подават декларация за участие в класирането и не депозират диплома за средно образование, тъй като участват автоматично в следващия етап на класирането.

 

Вторият етап на класиране се извършва на 18 юли 2023 г. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон, и некласираните кандидат-студенти.

 

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 19 до 21 юли 2023 г. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

 

Третият етап на класирането се извършва на 25 юли 2023 г. Срокът за записване е от 26 до 28 юли 2023 г. включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2854 |10.07.2023 Зам.-министър Запрянов: Ще отблокираме запасите след като първо получим новите боеприпаси . 0| 2583 |10.07.2023 Тази седмица парламентът ще разгледа на първо четене бюджета за 2023 г. . 32| 4594 |08.07.2023 Стойчо Стойчев: Радев ще излезе по-голям путинист от самия Путин. Възможно е да го изолират от ЕС и НАТО . 0| 2546 |06.07.2023 На първо четене: Здравната комисия прие бюджета на НЗОК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads