Реклама / Ads

0| 2767 |13.07.2021 НОВИНИ

Излезе първото класиране за прием в гимназиите. В кои столични училища се влиза с най-висок бал?

.
Източник: БГНЕС
Излязоха резултатите от първото класиране за прием в гимназиите след 7 клас. За места се борят над 57 000 ученици.

Местата за тях в професионалните и профилираните гимназии, както и в средните и обединените училища, са близо 63 000, разпределени в над 2 400 паралелки. Родителите трябва да проследят класирането и да запишат децата си в желаното училище. Ако подредбата не ги устройва, те трябва да подадат заявление за участие във второто класиране. Некласираните ученици участват автоматично в него.

 

Резултатите от втория етап на класирането за прием в гимназии след завършен седми клас ще излязат на 20 юли.   

 

Училищата в София, в които се влиза с най-висок бал:

 

За поредна година Софийската математическа гимназия е училището с най-висок минимален бал за кандидатстване след VII клас в столицата – 483,5 точки от максимум 500. Оттам са и петимата столични кандидат-гимназисти с максимален бал. Те са пожелали да останат да учат в същото училище. Това показва първото класиране в гимназиите, съобщават от РУО-София.   

 

И тази година най-желаните паралелки след VII клас в София са с профил „Чужди езици“ – английски и испански. Най-много ученици са поискали да учат в Първа английска езикова гимназия – 2163. На второ място е 22. Средно езиково училище „Г.С. Раковски“, което през миналата година беше първенец в класацията. Следват 164. Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и 32. Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“.

 

Най-предпочитаните професионални училища са Националната търговско-банкова гимназия със специалност „Електронна търговия“ с изучаване на английски език и Националната финансово-стопанска гимназия със специалност „Икономика и мениджмънт“ с изучаване на английски език. Те са посочени от 1286 ученици. През миналата година Националната търговско-банкова гимназия отново беше водеща, но със специалност „Банково дело“ с изучаване на английски език.

 

На следващо място в предпочитанията на седмокласниците е 51. СУ „Елисавета Багряна“ – специалност „Компютърна графика“ с изучаване на английски език. След него е Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ със специалност „Системно програмиране“ с изучаване на английски език.

 

Първите девет училища в София с най-висок минимален бал са същите, както през 2020 г. Списъка води СМГ „П. Хилендарски“. Тази година 51. СУ „Елисавета Багряна“ измества 31. СУЧЕМ „Иван Вазов“ и заема десетото място.  

 

11 041 ученици от София са участвали в националното външно оценяване след 7 клас по български език и литература. По математика те са 10 995. Подалите заявление за класиране са 10 484. От тях 1088 не са класирани, защото балът им не е достатъчен за паралелките, които са пожелали. Те ще участват автоматично във второто класиране.  Свободните места след първото класиране в София са 1098.

 

В държавния план-прием след завършено основно образование в столичните училища са обявени 409 паралелки. От тях 225 са профилираните, а 184 - професионалните.

 

Учениците, приети на първо класиране, могат да се запишат от 14 до 16 юли т.г. включително. В същия срок могат да подадат заявление за участие във втори етап на класиране тези, които не са доволни от първи етап. Това става в училището, в което вече са класирани.

 

Списъците с приетите на второ класиране ще бъдат обявени на 20 юли т.г.

 

Може да проверите вашите резултати тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 74| 17001 |07.07.2021 Слави Трифонов за Гешев в ”Льо Монд”: Първото нещо след изборите е махането му . 6| 4979 |07.07.2021 Европа излезе с имунен щит за извънредни ситуации . 2| 3089 |28.06.2021 Асен Василев: Правителството може да излезе с предложения за актуализация на бюджета . 67| 10196 |23.06.2021 Ива Митева: Прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт, нужен е нов ВСС
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ