Реклама / Ads
22| 5785 |09.11.2021 НОВИНИ

Измама в Кърджалийско: Незнаещи български се пишат инвалиди, за да гласуват в мобилна секция!

.
Източник: БГНЕС
Хора, които не владеят български и са функционално неграмотни, биват представяни като хора с трайни увреждания. По този начин и без документи от ТЕЛК те се вкарват неправомерно в списъци за гласуване с подвижна избирателна секция. Това се извършва във всички общини в област Кърджали.
 

Този сигнал е изпратен в отворено писмо от областния координатор на „Има такъв народ“ Юлия Чортленева до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и до директора на ОД на МВР в Кърджали комисар Щерьо Милчев, съобщава 24rodopi.

 

„В навечерието на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители сме свидетели за пореден път на беззаконни действия на общинските администрации от цялата област Кърджали. Контролираните от представителите на ДПС общини в Кърджали, по думите на наши симпатизанти, в едно с партийни активисти на същата партия, действат координирано и съгласувано, подобно на организирана престъпна група, с което грубо нарушават българското законодателство отнасящо, се до изборните права на гражданите. С координирани действия, лица не ползващи официалния език и без каквато и да е функционална грамотност биват незаконно представяни като хора с трайни увреждания. След това без извършването на задължителните проверки за установяване на трайно увреждане на избирателя и без документи от ТЕЛК(НЕЛК), администрациите вписват същите лица като заявители за гласуване с Подвижни Секционни Избирателни Комисии (ПСИК) и с последваща заповед на съответния кмет на общината се създават неправомерно и противозаконно подвижни секции. Въз основа на същите заповеди РИК-Кърджали констатира и се произнася за формиране на структурата и съдържанието на единната номерация и назначаване на съставите на ПСИК.

 

По наши сигнали от предходните избори има образувано досъдебно производство по чл.314 за внесени неверни данни в официален документ във връзка с проведените на 11 юли 2021, парламентарни избори е образувано в РУ-Момчилград. Разследването ще установява неправомерно вписани избиратели за гласуване в подвижни избирателни кутии, без да притежават решения от ТЕЛК, съобразно изискването на Изборния кодекс. По наши сигнали за същия казус са образувани досъдебни производства в РУ-Кърджали, отнасящи се до общините Кърджали и Черноочене, и в РУ-Ардино. По първоначални данни няколко стотин са гласувалите без правно основание и в противовес на изборния закон в подвижни избирателни кутии в областта без решения на ТЕЛК. Към този момент сме свидетели на същите противозаконни действия от страна на общинските администрации и техните ръководители – кметовете на общините“, се посочва в писмото до вътрешния министър.

 

От ИТН отправят апел да се разпореди незабавна проверка в общинските администрации. „Ние Ви призоваваме да вземете мерки за бързото предотвратяване на това престъпление против избирателните права на гражданите, защото вярваме, че това е по-важно от поредната последваща констатация за престъпление след като изборния процес е приключил“, се посочва в писмото.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2930 |02.11.2021 Блатер и Платини се обзаведоха с обвинение за измама . 4| 3715 |24.09.2021 Разкриха схема за измама в ТЕЛК-Силистра, арестувани са 5 лекари . 18| 9080 |28.08.2021 Измамата „Съединението прави силата“ - обединена е само мафията . 0| 3970 |02.08.2021 Разпити и изземвания у нас заради мегаизмама за милиони. В дъното – престъпна група от Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads