Реклама / Ads
11| 3054 |21.06.2024 НОВИНИ

Изненада: Депутатите няма да решават за НАТО, а за оставката на Христо Иванов и правилника на НС /видео/

.
Депутатите няма да решат днес кой да ни представлява на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Такава точка липсва в дневния ред, който изчете председателят на НС Рая Назарян в началото на пленарния ден. Вместо това депутатите първо ще приемат оставката на Христо Иванов като народен представител, а след това ще изберат комисия, която да работи по правилника на НС.
 

Първа точка в дневния ред днес е приемане на оставката на Христо Иванов. Втора точка - създаване на комисия за изготвяне на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.





Очакваше се днес Парламентът да реши кой да представлява България на предстоящата Среща на върха на НАТО. Такова писмо изпрати вчера до Народното събрание служебният премиер Димитър Главчев. Решението трябва да бъде взето още днес, тъй като на 21 юни изтича срокът за регистрация. Това ще е един от първите въпроси, с които ще се занимават депутатите днес.

 

Когато новоизбраният председател на 50-ото Народно събрание Рая Назарян обаче изчете програмата за деня, точка за такова обсъждане липсваше.

 

Още преди две седмици Главчев каза, че ще поиска от парламента да реши той или президентът Румен Радев да представлява България във Вашингтон за форума. Той ще се състои от 9 до 11 юли. При предишните служебни правителства в тези срещи участваше държавният глава, но тогава кабинетът беше назначаван от него.





Конкретният казус е следният - дали президентът Румен Радев да ни представлява на Срещата на върха на НАТО, най-големият форум в Алианса, през 2022 година на Срещата в Мадрид бе приет и новият основен документ на отбранителния съюз, новата Стратегическа концепция. Другата възможност е служебният премиер, който е още министър на външните работи, да представлява България. Срещата също така в юбилейна - 75 години НАТО.

 

Парламентът започна да заседава днес от 9:00 часа. Преди това Назарян свика председателски съвет, на който беше обсъден дневният ред, по който ще работят депутатите.  




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2598 |21.06.2024 Днес ще се направи "Беров" кабинет, смята Йордан Иванов от ПП-ДБ . 0| 2509 |21.06.2024 Започва случайното разпределение за ТЕЛК. 20 болници обаче нямат комисии . 10| 52304 |21.06.2024 Как да реагираме, ако срещнем змия? Всичко за отровните влечуги у нас . 0| 2439 |21.06.2024 Мъж уби жена си пред 4-годишно дете, след това се самоуби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads