Реклама / Ads
9| 5344 |14.12.2021 НОВИНИ

Изненада! Министри по спешност обсъждали орден за Николай Вълканов, бивш вице на Мултигруп, в неделя

.
Служебната министърка на икономиката Даниела Везиева се е опитала да убеди колегите си от правителството да предложат на президента да даде орден ”Стара планина” на бизнесмена Николай Вълканов, но четирима други министри остро са възразили и точката е била оттеглена.
 

Това се е случило по спешност на последното правителствено заседание на кабинета на Стефан Янев в неделя, 12 декември, сочи стенограмата от сбирката, пише "Клуб Z".

 

Идеята е на Кирил Домусчиев
"Предложението за награждаване на проф. Вълканов с орден „Стара планина“ е инициирано от председателя на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по повод неговата 70-годишнина", казва Даниела Везиева.  
Председател на въпросната организация е Кирил Домусчиев. 

Везиева изтъква, че Вълканов е български предприемач, учен и общественик, посветил дългогодишния си професионален път на успешно развитие на българската икономика в различни направления: минно дело, опазване и възстановяване на околната среда, индустриално развитие, образование.

 

Христо Алексиев: Ролята на Вълканов не е еднозначна
Служебният министър на транспорта Христо Алексиев скача първи и заявява, че няма да подкрепи решението нито по същество, нито заради спешността, с която се вкарва.

"Понеже днес сме на извънредно заседание, предполагам, че трябва да гласуваме важни точки, но аз виждам, че самото предложение за издаване на указ за орден „Стара планина“ първа степен е от 2020 година, което не знам колко е актуално. Поради това искам да се отбележи в протокола, че аз бих гласувал „Въздържал се“ по тази точка, защото тук говорим за орден „Стара планина“ първа степен, аз не мисля, че ролята е толкова нееднозначна на господин Вълканов. Откровено си казвам мнението, така че бройте моят глас „Въздържал се“, казва той.


Кое е спешното? Съгласието на президентството
Оказва се, че предложението за награждаване на Николай Вълканов е било направено  наистина през 2020 г.  Кое тогава е спешното? Пояснява служебният премиер Стефан Янев: "Всъщност, отговорът на въпроса защо предложението е от 2020 година не е защо е спешно, а защото съгласуването от Президентството е дошло преди една седмица. Това е отговорът.

Всички го видяхме. В случая, ако говорим за протокола, гласуване нямаме, така че не се отчитат гласовете. Или го приемаме с единодушие, или не го приемаме"


Минеков, Денков и Стоев са против
"Не разбирам защо трябва да се бърза с това предложение, нека да си мине по редовния ред", включва се министър на образованието Николай Денков, който продължава на същия пост и в редовния кабинет.

"Аз предлагам да се отложи за следващо заседание", казва бившият служебен външен министър Светлан Стоев.

"Категорично не одобрявам това решение", заявява бившият служебен министър на културата Велислав Минеков.
И премиерът Стефан Янев оттегля точката. 

 

Кой е Николай Вълканов
Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов е професор от Международната научна академия (МАНЕБ), Санкт Петербург, Русия, и е почетен професор на Минно-геоложки университет „Свети Иван Рилски”, гр. София. 

В началото на своята кариера, от 1986 г. до 1991 г.,  проф. Вълканов заема длъжността директор на Научно-изследователския технологичен институт по минно строителство. От 1991 г. професионалния му живот се свързва с „Минстрой Холдинг” АД, където понастоящем е Председател на Съвета на Директорите. От 2002 г. е Председател на Надзорния съвет на „Горубсо Златоград” АД, а от 2012 г. – Председател на Надзорния съвет и на „Горубсо Мадан” АД. 

 

Заместник-председател е на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара (2014-2017).

Заместник-председател е на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите в България.

Член е на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия.          

Председател е на Настоятелството на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски”, гр. София.

Изредени са още куп титли и почетни длъжности.

 

Странно защо в тази справка липсва периодът, в който Николай Вълканов е бил вице-президент на Мултигруп, основана от Илия Павлов. Такъв е до 07.03.2003 г., когато Павлов е застрелян именно на входа на Минстрой холдинг.

От дълги години и до днес Николай Вълканов се свързва с ДПС и Ахмед Доган, на когото, според различни източници, преди време е предоставил брониран Мерцедес.

 

Освен това е редно да се знае, че "Международная академия наук экологии, безопасности человека и природы (МАНЭБ)", е основана през 1996 г. е обществена организация, в която се приемат за членове хора, които са подали молба, може и онлайн. Важното е да представите позиция по отношение на екологията и околната среда. Академията не присвоява научни титли, освен почетни звания. Такова е и званието "професор" - почетно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2851 |13.12.2021 Радев прие министрите от служебното правителство на “Дондуков 2” . 1| 3127 |12.12.2021 На изпроводяк: Служебните министри одобриха няколко милиона . 4| 3124 |12.12.2021 Георги Гьоков би търсил съвети от бивши социални министри, дори и на ГЕРБ . 21| 4304 |10.12.2021 Нинова: НС на БСП одобри единодушно коалиционното споразумение и кандидатите за министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads