Реклама / Ads
15| 4365 |03.05.2024 НОВИНИ

Изненада: Росен Желязков води евролистата на ГЕРБ, Габриел я няма

.
Росен Желязков
Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май.
 

Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той ще се изправи срещу предшественика си, също свален предсрочно от шефския пост в парламента - Никола Минчев. Той е водачът на евролистата на “Промяната” и ДБ.

 

Освен за Брюксел, Желязков ще е начело на листата на ГЕРБ в Благоевград за 50-ото народно събрание - така, както я водеше и за 49-ото. Начело на него юристът изкара 372 турбулентни дни, в които търсеше баланс между една шумна (не)коалиция и още по-шумна опозиция. Често му се налагаше да проявява хладнокръвие, за да предотврати бой и обиди в залата. Помагаше това, че Желязков задаваше дневния ред с типичното си чувство за хумор и диалогичност.

 

Минал е по стълбичката на администрацията - общинска и държавна, опитен е в дебрите на управлението, което бе много ценно за председателя на институция като Народното събрание. А като юрист бе наясно с всички тънкости, за да не остави опозицията да му върти номера.

 

Изненадващо обаче в листата ще липсват Мария Габриел и Илиана Иванова. Първата бе еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в комисията “Фон дер Лайен”, преди да стане вицепремиер в (не)коалицията с ПП-ДБ. Втората е насотящият еврокомисар на България, преди това бе шеф в Европейската сметна палата.

 

Вероятно Мария Габриел, която не успя да оглави правителството след ротацията, но има сериозни позиции навсякъде в света, ще видим в края на годината в нова международна роля. Истината обаче е, че нито Габриел, нито Европейската народна партия, нито ГЕРБ дават детайли за пътя, по който ще поеме едно от най-силните им европейски лица, напуснала поста в ЕК, за да влезе в българската политика.

Илиана Иванова пък е сочена в Брюксел като един от най-ефективните еврокомисари. Тя също има завидна кариера там, преди да заеме овакантения от Габриел комисарски пост. Мандатът на комисията “Фон дер Лайен” изтича заедно с този на Европарламента. Следващ председател на ЕК трябва да се избере до месец след клетвата на новите евродепутати, а до 6 месеца след изборите трябва да има и нов състав на комисията.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 3814 |03.05.2024 Украински генерал-разузнавач: Може и да се наложи да преговаряме с Русия . 11| 2681 |03.05.2024 Служебният премиер ще даде на ДАНС и прокуратурата случая с "Мама и аз" . 1| 2509 |03.05.2024 Проф. Кантарджиев за кърлежите: Избягвайте местата, обрасли в бръшлян . 17| 32412 |03.05.2024 Левон Хампарцумян: Това, че в България цените са по-високи, означава, че има слабост на институциите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads