Реклама / Ads
15| 12558 |10.05.2023 НОВИНИ

В Брюксел коментират Мария Габриел! Това, което казаха, не е особено ласкателно

.
Мария Габриел и Бойко Борисов
”От момента, в който новината, че Борисов номинира еврокомисаря Мария Габриел за кандидат-премиер, изминаха едва два часа. Но понеже работя в голям нюзрум в Брюксел, няколко колеги спонтанно реагираха, и това, което казаха, не е особено ласкателно за нея.” Това коментира за Euractiv Георги Готев.
 

Вижте още от коментара на Георги Готев:


Колегите ми не знаят сложностите на българския политически живот и си представят, че щом е номинирана, Габриел ще бъде избрана, и ще оваканти мястото. (В действителност това на е така, Габриел си е взела неплатен отпуск, не е поискала да бъде освободена, и мястото не е свободно.)


Общото в коментарите бе – добре, че ще си ходи, защото и без това беше слаб комисар.


За никого не е тайна, че Габриел има труден ресор, и други комисари, включително зам.-председателят Маргрете Вестагер и комисарят по Общия пазар Тиери Бретон са поели голяма част от работата ѝ.


Портфейлът на Габриел – иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта – съсредоточава голям финансов ресурс и интересите към него са много.


Един от колегите предположи, че Габриел ще бъде сменена от Ева Майдел, която също стана евродепутат с протекцията на Борисов.


Но ако предположим, че Габриел оваканти мястото, било защото е била избрана за премиер, било защото е освободила мястото си в Комисията преди неуспешен за нея вот, фон дер Лайн не е задължена да предложи друг да я замести.

 

Когато Кристалина Георгиева, тогава зам.-председател на Комисията, пое една сравнително ниска длъжност в МВФ и напусна екипа на Жан-Клод Юнкер, той не я замести и България просто остана без комисар повече от две години.


Подобен сценарий е възможен и сега.


Ако Борисов разбираше от тези неща, той щеше да е договорил с фон дер Лайен правото България да предложи комисар, който да смени Габриел, ако тя бъде избрана. Дълбоко се съмнявам, че това е направено.


В България Борисов дължи обяснение кой ще смени Габриел в Брюксел. Дали той има наум кандидат, или ще предложи това на друга политическа сила? Тези неща трябва да са ясни преди вота в Народното събрание, ако изобщо се стигне до такъв.


Риск Габриел да остане от два стола на земята има. Има и вероятност – по-голяма – да остане на поста си като комисар, но вече е ясно, че ще е с влошен имидж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8320 |10.05.2023 Анализаторът Пламен Димитров: Мария Габриел с брюкселската си биография - прът за овчарски скок на Борисов и ГЕРБ . 7| 2678 |10.05.2023 Урсула фон дер Лайен е разрешила неплатен отпуск на Мария Габриел от днес . 5| 3105 |10.05.2023 Реакциите в НС след обявената номинация на Мария Габриел за премиер . 4| 34425 |10.05.2023 Осман Октай за Фрог: Кандидатурата на Мария Габриел е блъф. В понеделник Борисов може да се яви с друг премиер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads