Реклама / Ads
7| 2622 |27.08.2024 НОВИНИ

ЕК: България се оказа в цайтнот. Няма да отпуснем допълнително време на правителството за еврокомисар

.
Източник: личен архив
Европейската комисия заяви във вторник, че няма да отпусне допълнително време на българското правителство, за да предложи кандидатура за еврокомисар за втората комисия на Урсула фон дер Лайен, предаде Дневник.
 

През юли Фон дер Лайен писа до европейските правителства, като им даде срок до 30 август да излъчат кандидат. В писмото се казваше, че държавите, които предлагат нови имена, трябва да предложат по един мъж и по една жена, за да се улесни балансът на половете в бъдещия орган на изпълнителната власт на ЕС.


"Датата беше определена в нейното писмо. Знаете крайния срок, който трябва да бъде спазен, тъй като мандатът на настоящата комисия изтича в края на октомври, а има още няколко стъпки, които трябва да бъдат извървени, преди новата комисия да бъде потвърдена и да встъпи в длъжност. Ясно, че е вече е въпрос на известна спешност", заяви говорител на Европейската комисия във вторник.







Той добави, че Фон дер Лайен е наясно "със ситуацията в страните членки" и е в контакт с тях, както и че "се работи въз основа на вътрешната политическа ситуация в България".

 

България се оказа в цайтнот, след като Димитър Главчев заяви в края на юли, че няма да посочи комисар, изтъквайки, че това не е работа за служебното правителство. Във вторник той вече насрочи консултации с политическите партии като премиер на второто си служебно правителство. Разговорите показаха, че няма единство между основните парламентарни сили, които предлагат собствени кандидати или промени в правилата за излъчването на български еврокомисар.


Сега Главчев даде на партиите два дни да излъчат претендент, което приближава плътно до крайния срок на Брюксел - четвъртък в полунощ.







Съгласно правилата бъдещият председател на Европейската комисия трябва да проведе интервюта с кандидатите и да подреди структурата на бъдещия си екип, след което да я представи на Европейския парламент.

 

Там всеки от кандидатите трябва да издържи изпит за пригодност пред парламентарните комисии според бъдещия си ресор, преди евродепутатите да гласуват анблок състава на следващата Европейска комисия.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2206 |27.08.2024 Израелските сили спасиха още един заложник, който е бил сред десетките отвлечени от Хамас на 7 октомври . 6| 2278 |27.08.2024 Пеевски предлага Искра Михайлова - Копарова за еврокомисар . 1| 5016 |27.08.2024 Ректорът на НБУ след инцидента с Аулата: Всяка част от сградата на висшето училище ще бъде проверена . 1| 2296 |27.08.2024 Истинска драма на летището в Богота. Българин се опита да си пререже гърлото пред стъписания поглед на пътниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads