Реклама / Ads
10| 2161 |29.08.2024 НОВИНИ

Седем кандидати за две места: Трябва да изпратим до Брюксел две предложения за Еврокомисията

.
Остава само ден до крайния срок, в който България трябва да изпрати до Брюксел две предложения за свой представител в Еврокомисията. Шестте парламентарно представени формации излъчиха не шест, а седем предложения.
 

Служебният премиер Димитър Главчев проведе среща с Драгомир Стойнев, номиниран от БСП, а на влизане в Министерския съвет Цветелина Пенкова, която е втората номинирана от партията, заяви, че не бива да позволяваме политическата нестабилност у нас да ни постави в периферията на ЕС.





"Другите страни членки водят тези преговори през последния един месец, но това не означава, че все още нямаме шанс, ако заявим ясно какви са нашите очаквания, каква е експертизата, която можем да предложим. Моята кандидатура е тясно свързана с ресор, който беше отреден в сектор "енергетика". Все още има възможност този ресор да бъде даден на България", заяви Пенкова.

 

Темата коментира и лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов според когото е редно победителят на европейските избори тази година да има възможност да излъчи българския еврокомисар - страната ни да предложи Екатерина Захариева за поста в ЕК.


Още във вторник премиерът Димитър Главчев се срещна с първите посочени - Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Велислава Петрова от ИТН и Искра Михайлова от ДПС, чиято номинация се оказа спорна в самите редици на партията.

 

Вчера дойдоха предложенията и на останалите партии. От ПП-ДБ излъчиха бившия екоминистър Юлиян Попов, „Възраждане” посочиха икономиста Виктор Папазов, а изпълнителното Бюро на БСП излезе с две имена – Драгомир Стойнев и евродепутатът Цветелина Пенкова.





Предстои служебният министър-председател да разговаря с всеки от тях, така че най-късно в петък да изпрати в Брюксел две имена – на мъж и на жена. Така се очаква на 11 или 12 септември Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат новите членове на Еврокомисията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 2313 |29.08.2024 Мартин Владимиров: Ще има вдигане на цените на газа, но това е краткосрочна болка. Важното е да станем независими от Русия . 3| 24885 |29.08.2024 Промени при ваканциите на учениците след настояване на родителите . 0| 2186 |29.08.2024 Един човек пострада при пожар в Благоевград . 2| 2190 |29.08.2024 Сериозно увеличение на регистрираните нови автомобили у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads