Реклама / Ads
1| 2152 |27.08.2024 НОВИНИ

Кои са предложенията на партиите за нов български еврокомисар

.
Източник: личен архив
Премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание относно номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България.
 

„Първото ми действие след встъпването ми във втори мандат като служебен министър-председател е да се обърна към Вас с призив да вземете отношение по въпроса кои да бъдат двете кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия. Считам, че това решение следва да бъде взето след допитване до най-представителния орган в държавата, изтъква премиерът Главчев в писмото си. Предвид изтичащия срок за реакция, министър-председателят очаква номинациите от парламентарните групи до 29 август.

 

Уверен съм, че със съвместни усилия ще съумеем да излъчим най-достойните кандидати за заемане на поста еврокомисар от Република България, отбелязва още Главчев.

 

В писмото си премиерът Димитър Главчев припомня за стартиралия през юли процес по сформиране на нов състав на Европейската комисия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен прави своя избор и предлага на Съвета на ЕС новия състав на база на предложенията от държавите членове и след провеждане на съответни разговори с кандидатите. В тази връзка към българската страна бе отправена молба за номиниране на двама кандидати за еврокомисар (препоръчително мъж и жена), като ако България вземе решение да номинира настоящия комисар, необходимостта от две номинации ще отпадне.

 

Срокът за посочване на кандидати е определен до 30 август

 

Българският еврокомисар е проекция на дългосрочните национални приоритети и политики на европейско ниво, изтъква още в писмото си министър-председателят Димитър Главчев. Определянето на стратегическите цели на държавата и тяхното провеждане е задача на редовно правителство, излъчено от Народното събрание. Към настоящия момент обаче България се намира в безпрецедентна ситуация, в която изпълнителната власт се упражнява от служебно правителство, назначено с указ на президента, чиито цели и задачи са краткосрочни и оперативно ориентирани към осигуряването на приемство във властта и произвеждането на избори. Съгласно утвърдената процедура предложението за еврокомисар следва да бъде одобрено с акт на Министерския съвет, независимо дали се касае за редовно или служебно правителство.


Част от партиите обявиха своите номинации.

 

ГЕРБ

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Екатерина Захариева е номинацията на ГЕРБ за еврокомисар.


.

Снимка: Личен Архив

 

ИТН

 

Трябва да излъчим кандидат за еврокомисар със силен експертен профил. Това е д-р Велислава Петрова, бивш заместник-министър на външните работи. Това заяви Станислав Балабанов от партия "Има такъв народ" (ИТН) на брифинг в парламента. Според партията е вероятно България да запази настоящия си ресор в Европейската комисия. 


.
Снимка: БГНЕС

 

В момента Петрова е главен програмен директор на "Международния център за бъдещите поколения" в Брюксел, посочи Балабанов. Той призова служебния премиер да предложи Велислава Петрова като новия български еврокомисар.

 

БСП

 

Предложението на БСП ще стане ясно след заседание на Изпълнителното бюро на партията. Това заяви пред журналисти в парламента Борислав Гуцанов, председател на парламентарната група на "БСП за България". По думите му показателно за този кабинет ще бъде как ще излъчи следващия български еврокомисар.

 

На въпрос за номинация на Сергей Станишев, Гуцанов посочи, че той безспорно е един от дипломатите в България, но това е решение на бюрото и едва тогава може да бъде коментирано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2153 |27.08.2024 "Тези двама държавници са над ситуацията". Борисов поздрави Радев и Главчев за споделената отговорност . 4| 2246 |27.08.2024 Пеевски: Радев е в пълно нарушение на Конституцията, ако това се установи той автоматично няма да бъде президент . 10| 3889 |27.08.2024 Аулата на Нов български университет се срути. Човек е затиснат от паднала стена /обновена/ . 2| 2553 |27.08.2024 Експерти категорични: Дуров знаел, че ще го арестуват във Франция. Telegram се използва и за терористична дейност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads