Реклама / Ads
1| 3239 |10.09.2024 НОВИНИ

Керемедчиев: Имахме огромен шанс, който пропиляхме. България трябваше да предложи само един еврокомисар

.
Източник: скрийншот
България е трябвало да предложи само един кандидат за еврокомисар и да посочи ресор, за който се бори. Това мнение изрази бившият зам. външен министър Милен Керемедчиев пред Nova.
 

„България е единствена от 27-е страни-членки, която представи 2 кандидатури за еврокомисар и с това угоди на Урсула фон дер Лайен. Това го правим за втория път – предишните две кандидатури са на Даниел Лорер и Илияна Иванова. Направихме точно обратното, на това, което направиха всички останали страни членки. Направихме го поради изключително слабата, дори липсваща външна политика, която имахме последните месеци. Имахме премиер, който съвместяваше и този пост”, коментира дипломатът.

 

„Другите страни казаха: „Ние смятаме, че този ресор би отговарял на нашите национални интереси по най-добрия начин и представяме кандидатура на най-добрия експерт, който изваждаме на национално ниво за тази позиция. Ние се борим за този ресор с този кандидат”. А България направи обратното - дадохме две имена, като оставихме националния избор кой да бъде представител на България в ЕК на г-жа Фон дер Лайен. И второ – сложихме имената, а не застанахме с ресори зад тях”, каза Керемедчиев.

 

Според него страната ни не е сложила приоритетите си на масата.

 

„Ние сложихме име и чакаме как ще се разпределят ресорите”, каза Керемедчиев. И обясни, че сега българският кандидат ще има една седмица да се подготви за ресора, който му дадат.

„За мен това беше изключително погрешно и показа слабостта, която показваме като член на ЕС”, обясни Керемедчиев.  „Трябваше да извадим съответния кандидат и да кажем: „Ние се борим за този ресор и това е нашият кандидат””, смята дипломатът.

 

„Имахме огромен шанс, който пропиляхме, и това е ресорът „Разширяване”. Няма да ни го дадат, ако не го бяхме поставили като искане”, каза още той.

 

„Първо, сегашният еврокомисар, който отговаря за разширяване, господин Вархеи, който е унгарският представител, получава огромни критики от другите европейски страни за лошото му водене на ресора и подготовката на страните-членки. Второ, в момента виждаме, че страните кандидатки за членство са от Западните Балкани и от съседни на нас страни. В това число и Северна Македония. За България беше изключителна важност и приоритет ние да можем да водим този процес и можем да се справим с толкова важен процес”, каза Керемедчиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2875 |10.09.2024 Футболен съдия с решаваща намеса при катастрофа на магистрала "Тракия" . 4| 2462 |10.09.2024 Първа частна разходка в Космоса: Милиардер излетя с ракета на SpaceX на 1400 км от планетата /видео/ . 1| 2442 |10.09.2024 Въздушната линейка отива на сервиз. Заместват я военни хеликоптери . 1| 2451 |10.09.2024 ВАС остави без разглеждане първите две жалби на ДПС-Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads