Реклама / Ads
5| 4829 |11.11.2010 НОВИНИ

Изпълняваме критериите за Шенген

.
Цветан Цветанов
Цветан Цветанов заяви, че “всички критерии, които са заложени за гарантирането на външната граница, се изпълняват с усвояване на средствата на Европейската комисия по гарантиране на външната граница”, след срещата си с посланиците на страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) у нас.
 

Цветанов уточни, че в момента страната ни се подготвя за проверка, свързана с Шенгенската информационна система.
Вицепремиерът отбеляза, че от 5 ноември тя е в реална експлоатация. Цветанов бе категоричен, че няма сериозни притеснения по отношение на оценките и сигналите от европейските ни партньори за надеждността на външната граница на Европа.

По повод на позициите от страна на Холандия и Франция, че ще поискат решението на Европейския съвет за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение да не бъде взето преди лятото на следващата година, зам.-министърът на външните работи Константин Димитров коментира, че България застъпва позицията, че няма юридическа връзка между напредъка в изпълнение на изискванията по Механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия и датата на присъединяване ни към Шенген.

“Ние ще работим съвършено усилено и целенасочено, както и досега през последните 15 месеца, за изпълнение на изискванията в рамките на този механизъм”, категоричен бе Димитров. “Същевременно ние сме уверени, че ще изпълним до декември изискванията за присъединяване към Шенген и ще бъдем готови за приемане в рамките на унгарското председателство”, посочи той.

“Анализирайки внимателно изказването на френския министър по европейските въпроси г-н Льолуш, ние не видяхме нито един довод, свързан конкретно с готовността на България. В този смисъл ние препотвърждаваме позицията, че трябва да бъдем оценявани според достойнствата на нашите постижения за членство в Шенген. Същевременно с или без Механизъм за сътрудничество и проверка българското правителство ще продължи да осъществява радикални реформи за борба с престъпността, корупцията и за реформиране на съдебната система”, бе мнението на Димитров.

“В Холандия имаме ново коалиционно правителство от две седмици насам и между партньорите в тази коалиция има коалиционно споразумение, където се казва, че докладите на Европейската комисия за България и Румъния ще се вземат под внимание, когато се вземе решение за присъединяването към Шенген”, обясни холандският посланик в България Карел ван Кестерен. Той също посочи, че няма правна връзка между доклада и присъединяването, но премахването на контрола върху вътрешните граници на Европейския съюз се базира на предположението, че се гарантира върховенството на закона по отношение на ограничаването на корупцията и организираната престъпност.

Междувременно външният министър Николай Младенов коментира шеговито, че френският министър по европейските въпроси е може би министърът в Европа – след Катрин Аштън, с когото разговаря най-често в последните месеци, но не само заради Шенген.

Нашата цел е технически да бъдем готови за присъединяване към Шенгенското пространство през март 2011 г., но да не се заблуждаваме, че, въпреки че няма формална връзка между процеса на присъединяване към Шенген и Механизма за сътрудничество и наблюдение на съдебната система, можем да си позволим каквото и да било забавяне от приоритетите на правителството за изпълнението на съдебната реформа, каза още Младенов.

“Всеки български гражданин, всеки български съдия, всеки български прокурор с всяко свое изявление и действие, решение може да помогне или да попречи на цялата държава да изпълни това, което е заложено в Механизма за сътрудничество и наблюдение на съдебната система”, подчерта министърът.

“Нашата цел е през март да бъдем технически готови, междинният доклад на ЕК през февруари да бъде положителен – това означава Законът за съдебната система да мине през НС, всичко да бъде така както е договорено и годишният доклад през лятото също да бъде положителен”, допълни Младенов.

Външният министър изрази увереността си, че България ще е изпълнила до месец март всички технически критерии. “Оттам нататък политическият диалог за това кога страната ни да се присъедини към Шенген в крайна сметка трябва да отчита и ситуацията, в която Европа се намира. Трябва да си даваме сметка, че много фактори, които са извън нас, в момента също влияят на този политически дебат”, посочи той.

“Даваме си сметка за политическата ситуация, в която функционира Европа в момента, натиска на общественото мнение, това, което се случи с Гърция през последните седмици. Всичко това създава контекст, който ние трябва да отчетем, който политическите лидери и общественото мнение в Европа отчитат”, каза още Младенов. Той обаче беше категоричен, че никой в ЕС не иска правилата, заложени в договора за предишното разширяване на Шенген, да бъдат променяни заради България и Румъния.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5485 |09.11.2010 Шенген ни "носи" и нелегални имигранти . 16| 5815 |11.10.2010 Меркел получи орден, каза да се готвим за Шенген самостоятелно . 3| 5215 |01.10.2010 В. Танов: Преизпълняваме плана с 60% през септември . 8| 5473 |16.09.2010 Б. Борисов: В Шенген България може да влезе и сама, без Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads