Реклама / Ads
0| 3682 |17.01.2024 НОВИНИ

Израел и Хамас с ново споразумение: Доставят лекарства за заложниците

.
Ново споразумение между Израел и Хамас бе постигнато с посредничеството на Катар и Франция. Според него лекарства ще бъдат доставени за заложниците на групировката. В замяна Израел ще позволи повече основни доставки в Газа. Междувременно САЩ казват, че се надяват по-нататъшните преговори да доведат до освобождаването на още заложници.
 

За новото споразумение съобщи говорителят на външното министерство на Катар Маджед Ал Ансари. Съгласно сделката хуманитарните доставки ще напуснат столицата на Катар Доха за Египет в сряда. След това помощта ще бъде откарана в Газа, за да бъде доставена на цивилни, докато лекарствата ще достигнат хората, които все още остават в плен на Хамас. Смята се, че повече от 132 заложници все още са държани в Газа. 


Около 240 души бяха заловени от Хамас при безпрецедентната атака, която групировката отприщи на 7 октомври. Загинаха близо 1300 души. 





Миналата седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Дейвид Барнеа, ръководител на израелската национална разузнавателна агенция Мосад, се е обърнал към Катар, за да осигури сделка за предоставяне на необходимите на заложниците лекарства, след като миналата година групата Hostages Families HQ каза, че много отвлечени се нуждаят от редовна медицинска помощ и някои са в непосредствена опасност. След постигането на споразумението Нетаняху излезе с изявление, в което изрази "признателността си към всички, които са помогнали в начинанието".


Условията в ивицата Газа продължават да бъдат изключително лоши и международни организации предупреждават за потенциала от хуманитарна криза. на Газа е разселено. Въпреки че сега в Газа пристига повече помощ, от ООН все още описват ситуацията като "нетърпима". Израел е под все по-голям международен натиск да обмисли прекратяване на огъня или пауза в Газа заради цивилното население. Според управляваното от Хамас здравно министерство атаките на Израел в Газа са убили повече от 24 000 души, повечето от които жени и деца. Дори най-близкият му съюзник САЩ, който последователно защитава правото на Израел на самоотбрана, многократно е казвал на премиера Бенямин Нетаняху, че броят на цивилните жертви е „твърде голям“.


Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен цитира данни на ООН, според които 90% от населението продължава да е изправено пред сериозна продоволствена несигурност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3762 |17.01.2024 Тежко остава състоянието на жената, блъсната от автобус в столицата . 1| 3871 |17.01.2024 НС обсъжда промените в Закона за БНБ . 27| 3800 |17.01.2024 БСП брани “Альоша” с живи гърди пред общинския съвет в Пловдив . 0| 3708 |17.01.2024 Денят започва с мъгла

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads