Реклама / Ads
4| 2327 |28.09.2024 НОВИНИ

Израел обяви военна блокада на Ливан, проирански милиции - "всеки ционист в Бахрейн" за легитимна цел. Удари около Йерусалим

.
Бенямин Нетаняху
Израелските сили обявиха военна блокада на Ливан. Тел Авив официално уведоми ливанската страна за забраната за кацане на товарни самолети от Сирия и Иран на летището в Бейрут.
 

Израел се готви за „ограничено сухопътно нахлуване“ в Южен Ливан. Това заяви американски служител пред ABC News.

 

Армията на Израел атакува ливанска строителна техника, която се опитваше да възстанови шест гранични пункта между Ливан и Сирия, които бяха унищожени от въздушни удари няколко дни по-рано, съобщава De Re Militari.

 

Сигнали за въздушно нападение звучат в множество райони на Западния бряг на изток от Йерусалим. Вероятно става дума за ракети с голям обсег на Хизбула, като вече има доклади за поразени цели. Ракета от Ливан е паднала директно върху селището Маале Адумим. Щети са докладвани и в района на Йерусалим.





 

Проиранската организация Бригада "ал-Ащар", призовава за обща мобилизация за „отмъщение за Насрала“ и обяви „всеки ционист в Бахрейн“ за легитимна цел. Припомняме, че през последните години Бахрейн се превърна в основен хъб за бизнес между Залива и Израел, а в страната има израелски бизнесмени.
 
По данни на израелското военно радио, израелският министър на отбраната Йоав Галант извършва оценка на ситуацията с акцент върху готовността на израелската армия да разшири настъпателната си дейност на север.

 

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че е наредил убийството на Хасан Насрала, защото ликвидирането на лидера на Хизбула е било от съществено значение за безопасното завръщане на жителите на северната част на Израел.





В първото си публично изявление, след като Израел уби Насрала снощи в Бейрут, Нетаняху заявява, че Израел е „разчистил сметките“ с „масовия убиец“, отговорен за убийствата на безброй израелци и десетки американски и френски граждани.

 

Говорейки часове след като е отлетял за дома, необичайно по време на Шабат, Нетаняху казва, че Хизбула „не е бил поредният терорист; той е бил терористът“ и „централният двигател на иранската ос на злото“.

 

Насрала и неговите колеги, продължава Нетаняху, са „архитектите на плана за унищожаване на Израел“.

 

„Той не е бил просто активиран от Иран. В много случаи той активираше Иран“, казва министър-председателят.

 

Той уточнява, че още в началото на седмицата е признал, че дори тежките удари, които Израел е нанесъл на Хизбула, няма да са достатъчни и че „елиминирането на Насрала е съществено условие за постигане на целите, които сме си поставили - безопасното връщане на жителите на Севера по домовете им и промяната на баланса на силите в региона за години напред“.





Докато Насрала беше жив, „той бързо щеше да реабилитира способностите на Хизбула.

 

„Така че аз дадох заповедта и Насрала вече не е сред нас“.

 

Сирени за въздушно нападение се задействаха днес и в Централен Израел, включително в Тел Авив, след което отекнаха силни експлозии. Израелските военни съобщиха, че от Йемен е била изстреляна ракета, която те са прехванали, предаде Ройтерс.

 

По-късно йеменските бунтовници хуси обявиха, че са изстреляли балистична ракета срещу международното летище "Бен Гурион" край Тел Авив. Те казаха, че е било планирано атаката да съвпадне с пристигането на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който вчера говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

 

Това е второ нападение на хусите срещу Израел за по-малко от два дни - вчера също беше прехваната ракета.

 

По-рано днес движението на хутите изрази скръбта си за лидера на ливанската групировка Хизбула Хасан Насралла - негов съюзник в подкрепяния от Иран алианс против Израел - след смъртта му при израелски въздушен удар в Бейрут.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 1667 |28.09.2024 Изборите в Австрия утре: Възможно ли е ситуацията с членството на България и Румъния в Шентен да се промени? . 0| 1794 |28.09.2024 3-годишно дете загина на пътя . 7| 1846 |28.09.2024 Мартин Димитров: България се отказа от руския петрол и това не се отрази на цените . 1| 2154 |28.09.2024 Димитър Къцарков: Партията шах между Израел и Иран ще продължи, но Иран загубиха своята царица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads