Реклама / Ads
0| 2369 |21.03.2024 НОВИНИ

Израелски министър: Ще превземем град Рафах, дори това да доведе до разрив в отношенията със САЩ

.
Източник: БГНЕС
Израел ще превземе пренаселения с палестинци град Рафах в ивицата Газа, дори и това да доведе до разрив в отношенията със САЩ, заяви днес израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермер, цитиран от Ройтерс.
 

Според бившия посланик на Израел в САЩ, който е член на сформирания от министър-председателя Бенямин Нетаняху военновременен кабинет, Рафах е "последният бастион" на радикалното формирование Хамас, като една четвърт от бойците на групировката са локализирани там.

 

Агенцията посочва, че вероятностите израелски танкове и пехотинци да щурмуват Рафах безпокоят Вашингтон, като се има предвид, че все още няма представен план за изселването на над един милион цивилни палестинци, които са намерили убежище в граничния град в хода на продължаващата пет месеца война.





Премиерът Нетаняху обеща да осигури на цивилното население евакуация и хуманитарна помощ. Тези мерки трябва да бъдат обсъдени в близките дни от високопоставени официални представители на Израел в Белия дом по желание на американския държавен глава Джо Байдън. Един от представителите на Израел ще бъде Дермер.

 

"Ние сме убедени, че можем да го направим по ефикасен начин - не само от военна гледна точка, но и в хуманитарен аспект. А те (американците) не са толкова убедени, че ние можем да го направим", отбеляза министърът в подкаста на журналиста Дан Сийнър "Обадѝ ми се", цитиран от Ройтерс.





Бившият израелски посланик в САЩ допълни, че Израел ще изслуша американските виждания за Рафах, но градът на границата на ивицата Газа с Египет ще бъде превзет, независимо дали се стигне до споразумение между съюзниците САЩ и Израел или не.

 

"Това ще се случи дори и след това Израел да остане да се бие сам. Дори и целият свят, включително и САЩ, да се обърне срещу Израел, ние ще се сражаваме до победа", категоричен бе Дермер, който се смята за един от най-приближените хора на Нетаняху.

 

Припомняме, че войната в ивицата Газа започна на 7 октомври миналата година, когато Хамас извърши брутално нападение в Южен Израел, причинявайки смъртта на около 1200 души, по данни на Израел, повечето от които цивилни, и отвеждайки в ивицата Газа 253 заложници. Израел инициира ответна кампания с въздушни удари и сухопътно настъпление, като броят на палестинските жертви наближи 32 000.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2535 |21.03.2024 Магистрати от цяла Европа искат проверка в България заради тормоза над съдия Цариградска . 15| 2404 |21.03.2024 ГЕРБ отговориха на ПП-ДБ: Заставаме твърдо зад Мария Габриел, разговори са възможни само след оттеглянето на Василев . 2| 2338 |21.03.2024 Министър Тагарев се е срещна с украинския министър на отбраната Рустем Умеров . 5| 2309 |21.03.2024 В поне три изборни секции в Русия Путин загуби? Там изборите не са фалшифицирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads