Реклама / Ads
4| 2187 |11.10.2024 НОВИНИ

Израелски удари разтърсиха центъра на Бейрут

.
Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че 22 души са загинали и 117 са ранени при израелски въздушни удари в Бейрут. Първоначалните данни сочат, че жертвите са били 11, а ранените – 48.
 

Атаките са били насочени към две жилищни сгради в различни квартали, като едната осеметажна сграда е напълно срината, а долните етажи на другата са разрушени. Израелската армия проучва докладите за ударите, съобщи APnews.

 

След атаките телевизионният канал „Ал Манар“, свързан с „Хизбула“, съобщи, че опитът за убийство на Уафик Сафа, високопоставен служител в организацията, е неуспешен, тъй като той не е бил в сградите по време на ударите.

 

Конфликтът между „Хизбула“ и Израел ескалира през последната година, като боевете са се изострили през последните седмици. Израел продължава с тежки удари по Ливан и е започнал сухопътна инвазия, докато „Хизбула“ разширява ракетните си атаки към по-населени райони в Израел.

 

В четвъртък също така израелски сили откриха огън по мироопазващи сили на ООН в южен Ливан, ранявайки двама от тях, което доведе до широко осъждане. Италианското Министерство на отбраната дори извика израелския посланик в знак на протест.

 

Междувременно Иран, който подкрепя както „Хамас“, така и „Хизбула“, отговори с балистични ракети към Израел, след като израелските сили ликвидираха висши командири от двете групировки. Израелският министър на отбраната предупреди, че ответната реакция срещу Иран ще бъде „смъртоносна“ и „изненадваща“.

 

В същия ден израелски удари в Газа унищожиха училище, приютяващо разселени хора, убивайки най-малко 27 души, сред които и деца. Израел твърди, че целта е била център на бойци в училището, въпреки че местни жители отричат присъствието на „Хамас“ в района.

Конфликтът започна, след като „Хамас“ атакува Израел на 7 октомври, убивайки 1 200 души. Израелската офанзива доведе до над 42 000 загинали в Газа, според местните власти.

 

Превод и редакция:  frognews

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2339 |11.10.2024 Минималната работна заплата в ЕС: 477 евро в България срещу 2500 евро в Люксембург – мечта или реалност? . 1| 2194 |11.10.2024 Какво време ни очаква в последния работен ден от седмицата? . 9| 2451 |10.10.2024 В Париж Зеленски отрече да се говори за прекратяване на огъня . 4| 12900 |10.10.2024 Борислав Сандов: Росица Карамфилова носи персонална вина за измервателните станции на въздуха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads