Реклама / Ads
2| 2538 |25.03.2024 НОВИНИ

Израелското министерство на отбраната: Няма да спрем войната срещу Хамас, докато в Газа има неосвободени заложници

.
Източник: БГНЕС
Израел не може да спре войната срещу Хамас, докато в Ивицата Газа остават неосвободени заложници, заяви днес израелското министерство на отбраната.
 

Предвижда се военният министър Йоав Галант да разговаря във Вашингтон със съветника на държавния глава по националната сигурност Джейк Съливан. От канцеларията на Галант съобщиха, че той ще информира Белия дом, че Израел планира да се противопоставя на Хамас където е необходимо в Ивицата Газа, включително на места, където армията още не е стигнала.

 




Освен това израелският министър на отбраната ще предупреди САЩ, че при липса на решителна победа в Газа, война на север с ливанската шиитска групировка "Хизбулла" става силно вероятна.

 

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър определи като "изненадващо и неприятно" решението на израелските власти да отменят планираните за тази седмица във Вашингтон преговори, целящи да бъде избегната пълномащабна офанзива срещу град Рафах, на границата на Газа с Египет. Милър уточни, че Съединените щати ще намерят начин да представят аргументите си пред министър-председателя Бенямин Нетаняху, че това би било грешка.

 




Нетаняху отмени преговорите след като с въздържане от гласуване в Съвета за сигурност на ООН Съединените щати позволиха да бъде приета резолюция, изискваща незабавно спиране на огъня, което да доведе до трайно примирие, незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници и увеличаване на достъпа на хуманитарни помощи за Газа.

 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш коментира, че резолюцията на Съвета за сигурност трябва да бъде приложена. Според него противното би било непростимо.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2717 |25.03.2024 Кметът Терзиев ще предложи увеличение на заплатите на медицинския персонал в детските заведения и училищата в София . 4| 2588 |25.03.2024 Естонски евродепутат: Ще можем да спечелим войната, ако заделим 0,25% от БВП за Украйна . 16| 6417 |25.03.2024 Проф. Чуков: Собственикът на залата край Москва, където бе извършен атентатът, е бил партньор с Тръмп . 7| 2937 |25.03.2024 Руслан Трад: Защо ИД атакува Москва, защо сега и как Путин ще проведе кампания на гърба на 150 убити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads