Реклама / Ads
1| 4354 |15.04.2020 НОВИНИ

Изследване: Операциите на пациенти с COVID-19 водят до усложнения на болестта

.
По-висок процент на летален изход след оперирани пациенти, заразени с COVID-19. Това показва проучване на лекари от град Ухан в Китай, който се превърна в първото огнище на новия коронавирус. Изследването, с което Фрог се запозна, е публикувано в научното издание “The Lancet”.
 

Пациентите са били подложени на операция докато вирусът все още е в инкубационен период. Те не са били тествани предварително, не са проявили и никакви симптоми на заболяването преди хоспитализацията си. След операциите им обаче се появили редица усложнения. От 34 пациенти, 7 са починали.

 

Хирургичните интервенции са били от различна степен и са били извършени в периода 1 януари - 5 февруари тази година, когато в града заразата набра скорост. Всички оперирани пациенти са били жители на Ухан на средна възраст 55 години.

 

След операциите всички са проявили симптоми на COVID-19. При 15 от тях са появили и по-сериозни усложнения, които довели до нужда от прием в интензивно отделение и последавща интубация заради нарушени функции на белия дроб. Всички усложнения са били при пациенти с придружаващи заболявания като хипертония, диабет и сърдечни проблеми.

 

Най-честите симптоми на оперираните включвали температура, отпадналост, суха кашлица. При всички пациенти се е появил остър респираторен дистрес синдром или така нареченият ARDS.

 

7 от пациентите (или 20%) са починали след престой в интензивното и интубация. Те са на възраст между 34 и 83 години. Този процент е значително по-висок от средната смъртност от 2.3% при пациенти, които не са били подложени на операция.

 

Това е първото по рода си представително групово изследване, доколкото ни е известно. Целта му е да опише клиничните характеристики и възможните последствия при операции на пациенти с COVID-19.

 

34-те пациента, участвали в изследването, са имали директен контакт с носител на вируса в град Ухан и не са се заразили в болницата. Нито един от тях не е проявил симптоми преди своята хоспитализация. Много скоро след операцията са се появили такива. Пациентите са били подложени на тест, който да установи с лабораторна точност наличието на вируса.

 

Всички доказателства до момента карат учените да вярват, че пациентите са били носители на вируса, но той е бил в инкубационен период. Операциите са довели до по-слаба имунна система, което е помогнало на вируса да се развие по-бързо.

 

Данните показват, че симптоми на COVID-19 се проявяват средно до 2.6 дни след операцията. Задух и усложнения се появили много скоро след това - средно 3.4 дни по-късно.

 

Заради по-високият процент на смъртност учените са убедени, че здравината на имунната система е от ключово значение за развитието на COVID-19. По-възрастните пациенти са по-рискова група.

 

Превод Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4434 |14.04.2020 Д-р Николай Брънзалов: Не са ни учили да преглеждаме пациенти по телефона . 6| 4037 |08.04.2020 Изследване: Ваксина срещу туберкулоза помага срещу COVID-19? . 7| 3883 |07.04.2020 Япония дарява на България лекарство за пациенти с COVID-19 . 2| 4432 |05.04.2020 Лекари в пенсионна възраст лекуват пациенти в старо инфекциозно отделение в Айтос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads