Реклама / Ads
0| 2458 |16.05.2024 НОВИНИ

Изстреляни са цели 5 куршума срещу премиера: Как е пробита охраната Фицо?

.
Източник: личен архив
Словашкият премиер Роберт Фицо не е бил добре охраняван по време на покушението срещу него вчера. Това каза в "Денят започва" разследващият журналист Петер Сабо от словашкия сайт aktuality.sk. Състоянието на Фицо е стабилно, но това е единствената официална информация.
 

"На всички срещи извън Братислава има хора, които чакат премиера, за да го поздравят и е нормално той да отиде и да разговаря с тях. Не мога да кажа, че нападението е било импровизирано, но той не е бил много строго охраняван в този момент", коментира Сабо.

 

Обсъжда се дали полицията и тайните служби са си свършили работата, защото на площада не е имало много хора.

 

"Някои експерти казват, че охраната не е била достатъчно компетентна, защото са изстреляни 5 куршума срещу премиера, това е в нарушение на правилата за сигурност", посочи Сабо.







Към момента няма официална версия за мотивите на нападателя: "Само съвсем общо описание за политическата му мотивация. Появиха се видеа, в които той говори, че не е удовлетворен от правителството. Това е цялата информация, с която разполагаме", обясни журналистът.

 

Твърде рано е да се правят заключения, но повечето политици в Словакия призовават за спокойствие и да не се правят прибързани заключения.

 

"Има хора, които веднага обвиниха опозицията за този акт, аз обаче в момента не знам дали обществото е разделено. Всички са шокирани. Някои хора започват да разпространяват дезинформация и представят прибързани заключения, други използват реч на омразата. Медиите се опитват да успокоят ситуацията", каза още той. 

 

В момента медиите в Словакия са обект на атаки и обвинения, коментира още Петер Сабо.

 

"След смъртта на Ян Куциак имаше един период, в който хората ни подкрепяха, но политиците, особено от партията на Роберт Фицо, започнаха да атакуват медиите и ги обвиняваха за всичко, което се случва в държавата. Ние все още сме подложени на словесни атаки. Аз преди няколко години бях заплашен с пистолет. Въпреки това се опитваме да си вършим работата, да информираме обществото", добави журналистът. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2696 |16.05.2024 "Получихме пари, които са закъснели". 184 млн. лв. още трябват за заплати в университетите . 3| 2527 |16.05.2024 ЦИК: Машината пази вота на избирателя от самия него . 1| 2945 |16.05.2024 Ден до матурата по български език, какво трябва да знаят зрелостниците? . 0| 2436 |16.05.2024 Прокуратурата е отказала нов следствен експеримент за убийството на Димитър от Цалапица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads