Реклама / Ads
0| 2856 |13.09.2022 НОВИНИ

Изтича мандата на ВСС, друг не се задава

.
Заради нефункциониращото Народно събрание много институции в страната работят с изтекли мандати. Причината - няма как съставът им да бъде обновен. На 3 октомври изтича и мандатът на Висшия съдебен съвет - органът, който управлява съдебната система.
 

Мандатът на настоящия състав на ВСС изтича на 3 октомври, а парламентът така и не попълни 11 членове от своята квота, което на практика означава, че съставът не може да бъде обновен. Поставя ли това в риск правосъдието въпросът е спорен, смятат юристи.

 

„Има проблем и той трябва да намери своето решение. Надявам се Конституционният съд, който ще се произнесе по друг, но сходен казус - този за изтеклия мандат на Инспектората към ВСС, в аргументацията към своето крайно решение също така да даде насоки как се действа в подобни случаи”, каза министърът на правосъдието Крум Зарков.

 

Според адвокат Валя Гигова ВСС трябва да продължи да действа, докато не бъде избран нов състав. „Съдебната власт е една от трите власти. Без нея е невъзможно осъществяването на защита на правата на гражданите и юридически лица и да кажем, че ВСС няма да съществува, тоест, няма да представлява съдебната власт, означава да кажем, че няма да има правосъдие. Едва ли това е волята на законодателя”, обясни тя.

Най-фрапиращ е случаят с изтеклия мандат на съдебния инспекторат. От две години този орган, който проверява магистратите, работи с изтекъл мандат.

 

Няколко парламента не успяха да открият дори процедура по обновяването му. „Когато този персонален състав не е излъчен, това не означава, че държавата трябва да спре да функционира”, е мнението на Гигова, споделено пред Нова телевизия.

.

С изтекли мандати работят и други институции. Най-ключовите са шефовете на БНБ, НОИ, Сметната палата, Енергийната комисия, както и комисиите по досиетата и за защита на личните данни.

 

„Дали действията им са законосъобразни е едно, дали са легитимни, е друго. Има много основания да се твърди, че някои институции губят своята легитимност още преди да им е изтекъл мандатът”, уточни Зарков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2673 |13.09.2022 Политолог: Задава ли се политически Франкенщайн? . 0| 2813 |01.09.2022 Сашо Йовков протака старта на делото за мандата на Кошлуков . 0| 31133 |31.08.2022 Срокът изтича: Заради ”Газпром” Деница, Гълъб и Росен ни лишават от евтин нигерийски газ . 0| 2819 |28.08.2022 Румен Христов: Заявката на ГЕРБ-СДС е 75 – 80 мандата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads