Реклама / Ads
4| 4034 |11.08.2019 НОВИНИ

Изтича срокът за умъртвяване на прасетата в Южна България

.
Източник: БГНЕС
Днес изтича срокът, в който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на болестта африканска чума по свинете.
 

От утре ще се пристъпи към принудително умъртвяване на животните от областната дирекция по безопасност на храните, съобщава Сега.

 

Добитото месо от животните, отглеждани в обекти тип "заден двор" може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70°С, достигнати във вътрешността на месото, предвид факта, че вирусът на африканската чума по свинете е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, опушване, охлаждане и замразяване на месото, предупреждават експертите.

 

До 26 август трябва да са изготвени списъците, според които ще се изплаща компенсацията от 300 лева за дезинфекция на задните дворове, обясни тази седмица земеделският министър Десислава Танева. Списъците са задължение на ветеринарните лекари по места и кметовете.

 

"Всички домашни свине, отглеждани независимо къде, в каква стопанска обстановка, с каква големина, трябва да са с мерки за биосигурност и регистрирани", каза още Танева.

 

За целта БАБХ започва да раздава информационни бюлетини във всички населени места с разяснения какво е биосигурност в лично стопанство и какво е в голямо. "Нашата цел е следващата година всеки, който иска да отглежда свине без значение в какъв обем, да бъде с мерки за биосигурност и регистриран", обясни министърът.

 

Тези дни стана ясно и че се предвиждат промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е популацията на дивите прасета да бъде намалена драстично.

2 млрд. лв. могат да достигнат загубите за българската икономика, ако заразата от заболяването Африканска чума по свинете не бъде овладяна, обяви вчера пред Би Ти Ви изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев. Той изтъкна още, че ситуацията е много тревожна, а основен фактор за пренасяне на болестта са хората, които пренасят вируса.

 

"Мога да ви кажа много примери как е дошъл вирусът при нас. Едно е чрез диви прасета и контакт на ловци с двора вкъщи, другото е чрез храни. В месото вирусът стои три-четири месеца", обясни Илиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3833 |07.08.2019 Днес е последният ден за доброволно умъртвяване на прасета в Хасково и Добрич . 0| 3815 |30.07.2019 Започва умъртвяването на чумави домашни свине във Видин . 4| 4024 |29.07.2019 Изтича срокът за номиниране на главен прокурор, готви се нов протест срещу Гешев . 5| 4264 |26.07.2019 Предлагат пари на стопани за доброволно умъртвяване на прасета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads